Szerelmi paranoia: Amikor a bizalom erősen megbillen

A szerelmi paranoia egy olyan pszichés betegség, amikor a beteg úgy gondolja, hogy párja nem hűséges hozzá. 

Önmagában a szerelem egy csodálatos érzés, felemelő dolog. Azonban amikor nincs bizalom egy kapcsolatban, az vezethet vitákhoz. Szerelmi paranoia esetén egy olyan túlzott gyanakvás van jelen a betegben, ami nem csak, hogy megmérgezi a kapcsolatát, de annak a végét is jelentheti. A túlzott gyanakvás és félelem, hogy esetleg félrelép a partner jellemzi ezt a kapcsolatot. 

Szerelmi paranoia esetén minden apró cselekedetről azt gondolhatja a beteg, hogy a párja nem hűséges hozzá.

Szerelmi paranoia jelei

Irreális gondolatok a legfőbb jelek erre. Például, ha egyértelmű, hogy nem találkozott senkivel a partnerünk és tényleg ott volt jelen, ahova mondta, hogy megy, de mi mégis azt gondoljuk, hogy biztos valakivel találkozott.

Amikor nincsenek jelen egyértelmű jelek arra, hogy megcsal a párunk, de mégis kételkedünk benne, akkor egy figyelmeztető jel lehet a partner számára, hogy minden minden rendben velünk és szerelmi paranoiában szenvedünk.

A szerelmi paranoia jellemzője még a kontrollvágy, erősen próbál minket elszigetelni másoktól, hogy ne találkozzunk senkivel és ne menjünk sehova. Azonban rosszabb esetben megtilthatja azt is, hogy másokkal csevegjünk online.

Egy szerelmes pár csókolózik

Alapvetően vannak féltékeny emberek, akik nem szeretik, ha más neműekkel beszélgetünk, de szerelmi paranoia esetén erős túlzásba eshet a beteg.

Az állandó félelem és szorongás miatt depressziós is lehet a beteg, ez még egy jel lehet arra, hogy szerelmi paranoia áll a háttérben.

Milyen okai vannak a betegségnek?

A szerelmi paranoia okai egyszerűbb okokra vezethetők vissza. Már előzőleg megcsalta a partnerét a volt párja vagy a jelenlegi párja csalta már meg őt. Ezek a korábbi rossz tapasztalatok egyértelműen vezethetnek szerelmi paranoiához.

Azonban fontos megemlíteni az önbizalmat is. Ha valakinek kevés az önbizalma, azt gondolhatja. hogy nem elég jó a párja mellé vagy nem felel meg a párjának elég jól. Úgy gondolhatja, hogy talán nem érdemli meg a szerelmet és a boldogságot.

A szerelmi paranoiát erősítheti, ha nem megfelelő kommunikáció van a felek között. Ilyenkor nagyobb gyanakvásra adhat okot a betegnek. Főleg, ha a másik fél titkol valamit, vagy dugdossa a telefonját, akkor még inkább gondolhatja a szerelmi paranoiás ember, hogy hűtlenek hozzá. Pedig lehet, hogy egyszerű ok van a háttérben, például csak meg akarják lepni őt valamivel.

Gyakran ez is vezethet viszályhoz a két fél között, mert fény derül a meglepetésre és így meglepni se lehet a szerelmi paranoiás embert.

Az okok között szerepel az is, hogy ha már valaki mentális beteg, akkor könnyebben eshet paranoid állapotba és ez elő tudja idézni a szerelmi paranoiát.

Szív alakot formáló gyertya lángok

Szerelmi paranoia kezelése

Kezelése több tényező lehet. Először fontos, hogy a beteg fél partnere a kommunikációra fektessen hangsúlyt és biztosítsa a paranoiás partnerét arról, hogy nem történik megcsalás a háttérben. Fontos ki hangsúlyozni, ha valóban meglepetés van a háttérben a szerelmesek között. Illetve tényleg legyünk hűségesek, ne csak mondjuk neki, na adjunk semmilyen okot arra, hogy gyanakodjon.

Súlyosabb esetben gyógyszeres kezelés jöhet szóba, de lehet elég a pszichoterápia vagy párterápia is enyhébb esetben. Ha már ténylegesen történt megcsalás a közelmúltban, akkor érdemesebb egy párterapeutát felkeresni.

A beteg önmagáért önbizalom erősítéssel tehet. Ez hozzájárul, hogy a paranoiás ember ne érezze magát veszélyeztetve a kapcsolatban.

A szerelmi kapcsolat akkor működik jól, ha meg van a bizalom mindkét partner részéről.