Vallási Paranoia: A hitből fakadó elmeháborodás

A vallási paranoia egy súlyosabb pszichés betegség. Sokan vagyunk vallásosak, de nem mind őrülünk bele a hitünkbe. Azonban vannak olyan emberek, akiket a vallás alapelvei kicsit összezavarnak mentálisan. Az emberi elme egy csodálatos dolog, azonban néha érdekes dolgokat tartogat számunkra.

Mi is a vallási paranoia?

Itt nem arra kell semmiképp sem gondolni, hogy egy jó dologról van szó és az illető szigorúan a szabályok szerint él.

Valójában a vallási paranoiában szenvedő ember gondolhatja azt, hogy az Isten rosszat akar neki és mindig figyeli őt.

A vallási paranoia okai

A vallási paranoia az egyszerű paranoiához hasonlóan traumákra is visszavezethető. Az iskolában tapasztalt bántások vezethetnek traumához, de a családon belüli erőszak is lehet következménye a betegségnek.

Ha van a családon belül olyan ember, aki pszichiátriai beteg, akkor könnyen előfordulhat öröklődés.

A hit túlgondolása is vezethet vallási paranoiához, mert az illető megzavarodhat a gondolataiban. Azonban az, hogy valaki vallásos még nem vezethető egyből paranoiához. Ez egy betegség, ne gondoljuk azt, hogy aki vallásos egyből paranoiás is.

Biblia és rajta egy kis keresztes nyaklánc

A betegség tünetei

Bizalmatlanságot érez vallásbeli társai iránt, ezért könnyen elszigetelődhet tőlük. Gondolhatja azt, hogy Isten rajtuk keresztül szeretne kárt tenni benne.

Visszatérő irracionális tévképzetei vannak, amely komolyabb szorongáshoz vezet és depresszióhoz.

Az állandó félelem és szorongás miatt étvágytalan lesz és súlycsökkenése is lehet.

Az állandó stressz következtében nem ritka az alvászavar sem.

Kezelése

Mint a többi paranoiánál a vallási paranoia kezelése 2 féle módon történhet. 

Gyógyszeres kezelést kaphat és pszichológiai támogatást.

A gyógyszeres kezelés során vannak betegek, akik jól reagálnak és teljes életet tudnak élni, de vannak azonban olyan betegek is, akiknek a gyógyszer sajnos nem elég, ezért a gyógyszeres kezelés mellett is vannak tévképzetek.

Terápia során a kognitív terápia segíthet igazán a rossz gondolatok leküzdésében. A kognitív terápia során a berögződött rossz gondolatai sémákat küzdjük le a betegben. Ez lehet egyéni vagy csoportok, de leginkább az egyéni terápia az, ami nagy hatással bír a betegre.