Alvászavarok árnyékában: Az álmatlanság rejtélyes tünetei

Az alvászavar legnyilvánvalóbb tünete, ha valaki nem tud elaludni az éjszaka vagy csak nagyon nehezen tud elaludni, esetleg gyakran felébred.

A gyakori felébredésnek és kialvatlanságnak fokozó tünete, ha az ember napközben rengeteget szorong, ingerlékeny és nem tud koncentrálni. Így produktivitása az egyénnek jelentősen csökken, ami ördögi körhöz vezet.

Érdekes álmatlanság tünete: Nyugtalan láb szindróma

Az alvászavarnak van egy olyan tünete, hogy nyugtalan láb szindróma. Ilyenkor olyan tüneteket tapasztal az egyén, hogy fáj vagy bizsereg a lába. A fájdalom és bizsergés csak mozgatásra múlik el, így könnyebben ki tud zökkenni, de már a fájdalom hatására is az alvási ciklusból. Ez a betegség nőknél gyakoribb.

Alvászavar tünete is a váltott műszakban való dolgozás. Tudom ez furcsának tűnhet, de, aki váltott műszakban dolgozik, az előbb utóbb az alvászavar tüneteit fogja megtapasztalni magán. Így ez sajnos egy ördögi kör.

Poszttraumás stressz is okozhat álmatlanságot

Álmatlanság egyik tünete a rémálmok. Aki poszttraumás stresszben szenved, nagyon gyakori, hogy rémálmok keserítik meg az életét. A gyakori megébredések nem biztosítják, hogy ki tudja magát aludni az egyén.

Gyakori tünete az álmatlanságnak a nap közben fáradtság, örökös ásítozás, mivel a szervezet így próbálja pihentetni magát.

 Az insomnia tünete még, ha gyengébb sokkal fizikailag.

Depresszió miatt is lehet alvászavarunk, de az alvászavar miatt is lehet depressziónk

A kóros álmatlanság egyik nagyon rossz tünete, hogy ingadozik a hangulat, egyszer jó kedvünk van, máskor rossz kedvünk. Viszont a tartós depresszió is egy fontos tünet lehet.

Nem mindig pszichés ok húzódik meg a depresszió mögött. Előfordul, hogy a kialvatlanság a ludas, és elég sok  betegség okozhatja az álmatlan éjszakákat. 

A gyógyszer nem megoldás alvászavarra

Ne szaladjunk pszichiáterhez altató miatt, ha álmatlansággal van gondunk, először vizsgáltassuk ki magunkat alaposan, hogy milyen szervi gondunk okozhatja.  

Gyakran egy gyógyítható betegség áll a háttérben és időben kezelve elkerülhetőek a szövődmények.

Alvási apnoe egy olyan betegség, aminek köszönhetően inszomniában van részünk, de ez is gyógyítható.

Álmatlanság okai: Akár homonális is lehet

A teljes álmatlanság okai között szerepelhetnek hormonális betegségek, de pszichés eredetű betegségek is. A kettő nem zárja ki egymást, illetve egyik is okozhatja  a másikat.

Nagyon gyakori álmatlanságot okozó a hormonális eredetű betegségek.

A szorongás és a depresszió is lehet oka a hormonális betegségeknek és a hormonális betegségek oka is lehet a depresszió és a szorongás.

A stressz ellen sokféle pratika létezik

Stressz ellen kiváló házi praktikák léteznek már napjainkban, hogy ne uraljon többé minket a teljes álmatlanság. Gyakran egy meleg tej vagy egy meleg fürdő is kiváló hatással lehet az éjszakákra.