Félelem az emberektől: Avagy a szociális szorongás!

A szociális szorongást más néven szociális fóbiának nevezzük.

A fóbiák félelmet jelentenek valamitől. Ezért egy szociális szorongásban szenvedő ember félelmet érez az emberi kapcsolatai során.

Ide tartoznak olyan esetek fiatalabb korban, amikor a egyén nem mer felelni az iskolában, ezért inkább elfogadja a rosszabb jegyet, csak, hogy ne kelljen átélni kellemetlen pillanatokat.

Vannak olyan emberek, akik nem mernek enni és inni a többi ember társaságában.

Felnőtt korban gondot jelenthet a szociális szorongás a munkavállalás terén.

Gyakran emiatt depresszióba esnek és értéktelennek érzik magukat.

Amikor már nem járnak se iskolába, se munkába, emiatt nem kerülnek emberek közé, az idő elteltével elveszítik a kapcsolatteremtési képesség egy részét.

Azonban eröltetni se lehet őket a szociális interakciókra, mert gyakran további traumákat szereznek azok mellé, amik miatt kialakult a szociális fóbia.

Szociális szorongás mellé később depresszió is kialakulhat.

Szociális szorongás tünetei:

A szociális szorongásnak fizikai és pszichés tünetei is vannak.

A fizikai tünetek közé tartozik az erős szorongás által kiváltott hányinger, szédülés, remegés, dadogás, elcsukló hang, heves szívdobogás, elpirulás, izzadás, alacsony vagy magas vérnyomás amikor az egyén valamilyen kapcsolatban van a többi emberrel.

A szociális szorongó pánikba is eshet, amit pánikrohamnak nevezünk. Ezért a szociális szorongás mellé társulhat a pánikbetegség is.

A  pánikbetegség egy komolyabb szorongásos állapot, amikor az egyén azt érzi nem kap levegőt és meg fog halni. Ez egy nagyon ijesztő állapot.

A pszichés tünetek közé tartozik, amikor alkohollal vagy kannabisszal próbálja meg a tüneteit csökkenteni és ezzel a társaságba beilleszkedni.

Emiatt a szociális fóbia okot ad az ivásra, így alkoholizmusba is torkollhat a dolog vagy drogfüggőségbe.

A szociális szorongással élő tudatosan elkerülheti az iskolát és a munkahelyet, ezt gyakran a szülők nem értik, ami konfliktushoz vezethet és ez depresszióhoz.

Intenzív félelmet éreznek tömegközlekedési eszközökön vagy egy bevásárlóközpontban.

A szociális szorongással küzdők legnagyobb félelme, hogy megalázzák őket nyilvánosan.

A szociális szorongás összes tünete nem fellelhető egy emberben. Vannak, akik például csak enni nem mernek mások előtt, vagy csak telefonálni nem mernek, és vannak olyanok, akik csak a villamostól való utazástól félnek.

Súlyosabb esetekben nagyon sok tünet fellelhető egy személyben.

Szociális szorongásnál önibizalomhiány is megjelenik, mint tünet.

Előfordulásának okai:

A kutatók nem biztosak abban, hogy genetikai okai is lennének. Nagyon gyakran gyerekkori traumák is állhatnak a háttérben, szexuális erőszak vagy molesztálás.

De nem mindig kell ennyire súlyos dologra gondolni. A szülők folytonos veszekedése is kiválthatja ezt a túlzott szorongási félelmet.

De a lelki terror is ide tartozik, amikor a szülők megtiltják, hogy a gyereknek barátai legyenek vagy megalázzák a barátai előtt, például kínos dolgokat mesélnek róla, gúnyos megjegyzéseket tesznek az értelmi képességeire.