Alkoholisták

Alkoholistáknak azokat az embereket nevezzük, akik napi szinten isznak alkoholt. Alkoholista egy 16 éves fiatal lányból is lehet. Alkoholisták viszont leginkább a férfiak lesznek. Az alkoholisták többféle ok miatt ihatnak a kezdetekben. Lehet ez depresszió vagy szociális szorongás. Az alkoholizmus miatt leépülnek az emberi kapcsolatai az egyénnek és az egészsége is rámegy idővel. Sok alkoholista lesz hajléktalan.

Alkoholistáknál kialakult szövődmények

Alkoholistáknak a leggyakoribb szövődménye a májnak a károsodása. Először csak fokozatosan elzsírosodik a májuk, majd be is gyullad. A máj már egy idő után ki fog fáradni és egyre több hegszövetünk lesz. Végső soron a májelégtelenség halálhoz is vehethet.

Az alkoholistáknál kialakulnak a különféle hiányállapotok. Ilyen a B vitamin hiánya, és B vitamin hiányos állapotban leginkább az ingerlékenység és depresszió megfigyelhető, mint lelkiállapot. Bőr Tünetként a szájzug berepedése megfigyelhető.

A májbetegség és a vitamin hiány már önmagában elegendő a demencia kialakulásához. Ez az állapot az alkoholistáknak szellemi leépüléssel jár. Sokszor zavarodott az ember, nem tudja, hogy mit csinál és elfelejt dolgokat, de a mozgással is bajok lehetnek, eleshet és neki mehet dolgoknak. Az alkoholistáknál epilepsziás rohamok is kialakulhatnak.

Alkoholistáknál a gyógyulási folyamat nem egyszerű

Alkoholisták kezelése

Az alkoholisták kezelése nem egyszerű folyamat.  Fontos, hogy legyen egy elhatározása a betegnek és tartson ki mellette. A családjuk rengeteg erőt adhat nekik. A terápia két részből áll.

Egyik a gyógyszeres kezelés, amivel csökkenthetjük a testi fájdalmakat, illetve az alkohol okozta halált meg tudjuk előzni.

A másik a pszichológus bevonása, mert fontos kezelni az alap problémát, ami miatt elkezdett inni a beteg.

Gyakran ezek a betegek a leszokáskor hatalmas lelki megterhelésen mennek keresztül. Szembe kell nézniük azzal a problémával is, ami miatt elkezdtek inni és szembe kell nézniük az alkohol okozta problémákkal is.  Az AA csoportokon való részvétel rengeteg erőt ad abban, hogy ne essenek vissza. A gyógyulás folyamata általában kisebb visszaesésekkel kezdődik. Ezért ne szégyelld magad, ha nem sikerül elsőre az alkoholtól való megszabadulás.

Az anonim alkoholisták hivatalos oldala: https://www.anonimalkoholistak.hu