Poszttraumás stressz

A poszttraumás stressz egy olyan stresszes állapot, ami megnehezíti a mindennapokat. Lelkileg és fizikailag is megterhelő a poszttraumás stressz egy embernek. Az tapasztalja ezt a betegséget meg, aki egy vagy több komolyabb stresszhelyzetben volt jelen az életében. A PTSD nem hirtelen alakul ki a komoly stresszhelyzet után, előfordul, hogy évekkel később jelentkezik.

A poszttraumás stressz gyakori tünete a depresszió

Poszttraumás stressz tünetei

Fokozott szorongás érzése jelenik meg PTSD esetén. Gyakori tünetek a flasbackek, amikor újra és újra megjelenik a fejünkben a borzalmas emlék. Az ilyen betegek esetén előfordulnak rémálmok, amikor újra és újra megéljük a történt dolgokat. Gyakran felébrednek emiatt éjszakánként, és nem mernek vagy tudnak visszaaludni a szorongás miatt, így az alvászavar is tünetként jelenhet meg. A túlzott szorongás miatt pánikrohamok is kialakulhatnak. Megfigyelhető, hogy a traumát kiváltó helyeket elkerülik. Ez borzalmas dolog, mert ha iskolában vagy munkahelyen történtek a dolgok, akkor az egyén nem tudja élni a normális életét. A  munkaképtelenség vagy iskolából kimaradás okozhat depressziót, ami miatt alkoholhoz vagy drogokhoz, nyugtatókhoz nyúl. A szerek nem fogják megoldani a  problémát, sok esetben rontanak az állapoton és így öngyilkossággal is végződhet az életük.

A poszttraumás stressz gyakran szorongással jár együtt

PTSD gyógyítása

Ebben a betegségben szenvedők gyakran nem mernek vagy akarnak róla beszélni. Igazából a borzalmas emlékeket feledni szeretnék, de sajnos ez ahhoz vezet, hogy minél többször átélik a borzalmas élményt vagy élményeket.  A gyógyítása valójában épp ellenkező, mert minél többet felidézzük, minél részletesebben, annál jobban leszünk. De nem elegendő csak folyton felidézni az emlékeket. Szükséges egy pszichológus hozzá, aki segít a borzalmas emléket egy olyan emlékké formálni, ami már többé nem lesz gyötrő kín. Gyakran próbálják meg gyógyszeresen kezelni, de ez nem vezet a gyógyulás, feldolgozás útjára, csak feledteti az emlékeket. Ha a traumát nem egy hozzáértő pszichológusnak meséljük el, sokszor nagyobb károkat is okozhatunk vele.

A depresszió tüneteit itt olvashatod: https://www.webbeteg.hu/cikkek/depresszio/41/a-depresszio-tunetei

1 hozzászólás

Hozzászólások lezárva.