Paranoia: A mérgező gondolatok, amikkel elszigetelődünk

A Paranoia egy olyan mentális betegség, amely felé a pszichiáterek is nagy érdeklődéssel vannak. Milyen is valójában egy paranoiás ember? Összeszedünk pár szempontot, amely egy paranoiás emerre jellemzőek.

A paranoiás emberek gyanakodnak a munkatársaik esetleg családtagjaik iránt. Úgy gondolják, hogy rossz szándék vezérli őket és bántani akarják a paranoiás beteget. Ezért a paranoia rossz hatással van a társas kapcsolatokra. Nehéz beilleszkednie új emberek közé, de még a családdal is gyanakvásra gondol. 

A paranoia súlyosabb formában is megjelenhet időnként, ekkor a beteg tévképzetekben szenved, de még súlyosabb esetben hallucinálhat is.

Paranoiás ember rajz piros és lila színekben

Élet a paranoiával

A paranoiában szenvedő embereknek idővel a társas kapcsolataik leépülnek, mert folyton gyanakvást éreznek a barátaik, esetleg párjuk iránt. A folytonos gyanakvás következtében a beteg elveszti reális értékelését azzal kapcsolatban, hogy milyen szándékkal állnak hozzá. Gyakorlatig beképzeli, hogy mindenki bántani szeretné őt.

A barátok és párja irreálisnak és bizarrnak látjat a viselkedését. A kapcsolataiban komoly fokú romlás következik be elég hamar.

Paranoia oka

A paranoiát kiválthatja korábbi trauma és bántalmazás. Az iskolában való kiközösítés egy pont olyan dolog, ami később paranoiához vezet. Az iskolában gyakoriak sajnos a megalázások, és verbális esetleg fizikális bántalmazások. Ami elültethet az ember fejében egy olyan logikai sémát, aminek következtében később normálisnak érezheti, hogy mindenki ellene van.

A kutatások szerint a genetikai hajlam növelheti a paranoia kialakulását. Ha volt már a családban pszichiátriai beteg, akkor később nagyobb a valószínűsége, hogy előfordul még a családban ilyen eset.

A kábítószerek és az alkohol is vezethetnek a betegséghez, mivel ezek befolyásolják az agyi receptorok működését.

Aki hajlamosabb az önbizalomhiányra annál is előfordulhat ilyen jellegű betegség. Az önbizalom hiányos emberek gyakran gondolják azt, hogy mások lenézik, megvetik őket és ebből következtetnek arra, hogy ártani akarnak nekik.

Egy népszerű gyógyszer paranoiára, az Amitrex és doboza látható a képen

Paranoia kezelése

A paranoi összességében egy kezelhető betegség és egyes esetekben elég jól kezelhető. Gyakran gyógyszeres terápiát alkalmaznak, de ha időben megfogják a beteget, akár pszichoterápia is segítségére lehet a paranoiában.

Súlyosabb esetben antipszichotikumot adnak a betegnek, legnépszerűbb ezek közül az Olanzapin és az Amitrex. A két gyógyszer közül az Amitrex rendelkezik a legkevesebb mellékhatással.

Pszichoterápia esetén általában kognitív viselkedésterápiát alkalmaznak. Súlyosabb esetben viszont érdemesebb a kettőt kombinálni, az az a pszichoterápiát és a gyógyszereket.

Egyéb információk a paranoiáról

A felnőttkori paranoia a legjellemzőbb, mert gyermekkorban még kevésbé jönnek elő a súlyosabb kórképek, de vannak rá példák.

A kezeletlen paranoia önmaguk bántásához vagy mások bántalmazásához, esetleg gyilkossághoz vezethet.

A paranoid skizofrénia pedig a skizofrénia egyik alcsoportjába tartozik.

Az interneten fellelhető paranoia tesztekkel pedig csak óvatosan.