Antipszichotikum elvonási tünetek

Az antipszichotikum elvonási tünetek közé tartozik, a nap folyamán többször jelentkező hányinger, és a mellé tartozó szédülés, amely akár hányással is végződhet. A napi többszöri hasmenés, amiről azt gondolhatják az orvosok, hogy Irribitális bél szindrómánk van, szintén az elvonási tünetek közé tartozik. Antipszichotikum elvonási tünetek közé tartozik még az erős szorongás, amikor a vállunk és a nyakunk között erősen görcsösek az izmok.

Amikor az antipszichotikum elvonási tünetekre gyógyszert írnak fel

Előfordulhat izom összehúzódás is a mellékhatások között, amikor nem tudjuk a fejünket normálisan előre tartani, mert az izmunk hátra húzza a fejet. Ilyenkor benzodiazepine gyógyszert, más néven nyugtatót szoktak felírni a tünetek csökkentésére. Ez lehet frontin, xanax vagy rivotril. Előfordulhat megvonási parkinsonizmus az antipszichotikum elvonási tünetek között, mint pl.: remegés, lassult mozgás, izommerevség, elesési hajlam. Antipszichotikum elvonási tünetek közé tartozik még a Tardív diszkinézia: Akaratlan ismétlődő, céltalan mozgásformák: nyelvöltögetés, grimaszolás, kézlendítés, szájcsücsörítés, szemhéj gyors becsukása, hunyorgás és a nyugtalanság. Az orvosok nagy része sajnos nem ismeri el az elvonási tüneteket, de a kutatók már megállapították ezeket.

Mi történik az agyban antipszichotikum elvonási tüneteknél?

Az antipszichotikum a dopamin átadását blokkolja a receptorok között. Így ha valaki olyan szedi a gyógyszert, akinek valójában semmi szüksége nem lenne rá, akkor nagy valószínűséggel depressziós állapotba kerül a csökkentett agyi üzemmód miatt. Előfordul, hogy egy skizofrénnek a dopamin szintje magas és, ezért lehet szükséges a gyógyszer, hogy ne hallucináljon. Mert magas dopaminszint hallucinációt okoz, meg az alacsony is. Antipszichotikum megvonáskor, egy tegyük fel egészséges emberben, a receptorok szabadabb utat kapnak a dopamin áramlása szempontjából. és túlérzékenyek lesznek. Így magas lehet a dopamin szint, ezért előfordulhat még egészséges embernél is a hallucináció, aki ezelőtt soha nem hallucinált.

De egy nem skizofrén ember miért szed antipszichotikumot?

Több oka lehet. A hallucinációs zavarok kezelésén kívül, használják még a bipoláris zavar, a demencia, a depresszió, ritkábban a kényszeres-rögeszmés betegség, a poszttraumás stressz szindróma, bizonyos személyiségzavarok, a Tourette-szindróma, az autizmus, valamint a szorongás kezelése esetén is.

Antipszichotikum fajták

Legismertebb első generációs antipszichotikumok: klórpromazin, a promazin, a droperidol, a flufenazin, a haloperidol. Legismertebb második generációs antipszichotikumok aripiprazol, a clozapin, az olanzapin, a quetiapin, a risperidon, a zotepin, a ziprasidon. Márka szerint a leggyakrabban felírt antipszichotikum az Amitrex, amelynek hatóanyaga az amisulprid. A zárt osztályokon leggyakrabban alkalmazott szer a haloperidol. Ez a legerősebb mind közül.

Gyógyszerek nélkül is van depressziómentes élet, olvasd el a citromfű hatásáról szóló cikkünket is. : https://pszichofittkucko.hu/citromfu-level-tea-hatasa/

A haloperidol gyógyszertájékoztatója: https://www.hazipatika.com/gyogyszerkereso/termek/haloperidol_richter_2_mg_ml_belsoleges_oldatos_cseppek/707