Ismerd fel a jeleket: Honnan tudom, hogy skizofrén vagyok?

Sokan teszik fel a kérdést, hogy honnan tudom, hogy skizofrén vagyok? Lehet, hogy próbáljuk diagnosztizálni magunkat vagy az orvos szerint vagyunk azok. Viszont ki szeretnénk deríteni, hogy tényleg skizofrén vagyunk-e

Skizofrénia esetén, ha az orvos mondja nekünk, hogy azok vagyunk, lehet, hogy nem hisszük el, mert nincs betegségtudat. Azt gondolhatjuk, hogy mi teljesen normálisak vagyunk és amiket látunk, hallunk vagy gondolunk, azok normálisak. Előfordulhat, hogy nem vagyunk vele tisztában, hogy nem normális, azonban az is előfordulhat, hogy valaki tudja nem normális, amiket gondol.

Legtöbbször nincs betegségtudat

skizofrénia jelei

A skizofrénia jelei megmutatkoznak pozitív és negatív tünetek formájában. A pozitív tünetek nem azt jelentik, hogy ezek jó tünetek lennének. A pozitív skizofrénia jelei megjelennek hallucináció, bizarr viselkedés és téveszmék formájában. A negatív skizofrénia jelei az érzelmek eltompulása, motiváció hiánya és szociális életben való problémák megjelenése.

Skizofrénia hallucináció

Előfordulhat olyan hangok hallása jelként, amiket más nem érzékel. Ezek a hangok lehetnek belülről jövők. Adhatnak a hangok utasításokat, hogy a beteg tegyen meg olyan dolgokat, amiket nem szabadna vagy árt másoknak. Esetleg frusztráló hangokat, de akár zenét is hall a beteg.

A vizuális hallucináció is egy skizofrénia jel. Olyan dolgokat láthat a beteg, amiket más nem érzékel. Ide tartoznak a szellemek, démonok, esetleg olyan emberek, akik nincsenek jelen. Akár irreális dolgokat, például fénygömböt is láthat.

skizofrén ember viselkedése

 A skizofrén ember viselkedése meglehetősen bizarr és furcsa lehet. A beteg esetleg meztelenre vetkőzik, szaladgál, fel alá járkál, kiabál. Ide tartozhat minden olyan viselkedés, ami a társadalom által nem elfogadott. 

Olyan is előfordulhat egy skizofrén ember viselkedésében, hogy nem táplálkozik, nem beszél vagy nem mozog. Ha a beteg nagyon rosszul érzi magát, akkor előfordulhat, hogy nem mozdul ki a házból és az ágyban betakarózva fekszik. Beszélhet akár nem jelen lévő emberekkel. Csapkodhat, akár a levegőbe.

Téveszmék

Egy skizofrén ember meg lehet arról győződve, hogy ő az Isten, megfigyeli a rendőrség vagy bármilyen fontosabb szerv, esetleg egy magasabb rendű lény. A skizofrén ember gondolhatja azt is, hogy démonok akarják tönkretenni az életét vagy olyan ember, aki esetleg a családtagja. Egy skizofrén ember viselkedés ezért furcsa lehet, elmehet a rendőrségre vagy a bankba is.

Skizofrénia negatív tünetei

Nem érez érzelmeket a beteg, nem tud tervezni előre dolgokat és nem is tudja megvalósítani azokat. Nem tud koncentrálni, memóriazavar van.