Rivotrilról való leszokás menete

A Rivotrilról való leszokás nem egyszerű. Ezt mindenki tudja, aki már életében próbálta letenni ezt a gyógyszert. A leszokás menete csak hosszú idő lehet, az az apránként csökkenve az adott mennyiséget lehet csak leszokni róla. Ez azt jelenti, hogy a gyógyszeradagot fokozatosan vagy reszeljük, vagy titráljuk. Igen, jól gondolod, körömreszelővel kell az adagot csökkenteni, vagy ha titrálsz akkor porrá töröd egy vízben, és abból méred ki az adagot egy fecskendő segítségével.

A rivotrilról való leszokás menete

A feljegyzések szerint a leszokás menete, hogy mindig az adott gyógyszeradagnak csökkentjük a mennyiségét 10%-al. A csökkentés 2-4 hetente lehetséges. Ennél tovább nem érdemes halogatni a dolgot. A Rivotrilról való leszokás alatt is lesznek nehéz elvonási tünetek, de ezek jóval enyhébbek mintha hirtelen szoknánk le. A hirtelen lerakás nem csak egyik napról a másikra leszokást jelent, hanem ide tartozik az is, ha valaki pár hónap alatt teszi le. Nagyon fontos a pszichiáter támogatása az elvonási tünetek során, ha nem támogat benne, akkor mindenképp keressünk másik orvost, lehetőleg addiktológust.

Miért nehéz a rivotrilról való leszokás?

A Rivotrilt a feketepiacon drogként is árulják, ezért is célszerű mindenképp addiktológus felkeresése. Mivel a Rivotril több receptorra is hatással van, ezért úgy gondolom, hogy nagyon erős és káros gyógyszer. A több receptorra való hatás miatt is nehezebb a leszokás. A Rivotrillal ellentétben egy antidepresszáns csak a szerotonin receptorokra hat, így azt könnyebben le lehet tenni.

A Rivotril elvonási tünete lehet a depresszió is.
A Rivotril elvonási tünete lehet a depresszió is.

Elvonási tünetekkel is számolni kell

A Rivotrilról való leszokás alatt rengeteg elvonási tünet jelentkezhet. Ilyen a szorongás, depresszió, pánikroham visszatérése, agorafóbia és a bezártságtól való félelem. Ha eddig nem volt az alvással bajunk akkor most már lehet, hogy akár napokig se fogunk tudni aludni, ez vonja maga után a hallucinációt. Ingerlékenyebbek és nyugtalanok leszünk, könnyebben felkapjuk bármin a vizet. Szédülni és remegni fogunk, akárcsak azok, akik nem kapják meg a szerjüket. Nem fogunk tudni koncentrálni dolgokra, emellett a memóriánkkal is baj lesz.

Mellékhatásai is vannak

A memória gondok már a gyógyszer szedésénél is jelentkezni fognak, de a Rivotrilról való leszokás alatt ezek a memória problémák sokkal erőteljesebbek lesznek.

Rivotril tabletta mellékhatásai: https://www.webbeteg.hu/gyogyszerkereso/rivotril-0-5-mg/3184/betegtajekoztato

Antipszichotikum elvonási tünetekről itt olvashatsz: https://pszichofittkucko.hu/antipszichotikum-elvonasi-tunetek/