Nyugtató gyógyszerek

A nyugtató gyógyszerek közül a legismertebbek a Xanax, Frontin és Rivotril. A nyugtató gyógyszerek közé tartozik még Seduxen, Loranxil, Medazepam-Teva, Rudotel, Clonazepam és Frisium. Ezek a nyugtató gyógyszerek a benzodiazepinek csoportjába tartoznak, ezért súlyos függőséget okoznak. A leszokás rendkívül nehézkes ezekről a nyugtató gyógyszerekről.

A nyugtató gyógyszerek idegösszeomláskor rendkívül hatékonyak, de tartós használat mellett nem ajánlottak az említett rászokás miatt. Ha már rászoktunk egyre több és több adagra lesz szükségünk a kívánt hatáshoz. Ezért a tartós használatuk a nyugtató gyógyszereknek kerülendő. Sajnos rengeteg orvos írja fel őket tartósabb használatra, de kevés orvos van vele tisztában, hogy nem szabadna ezt tenni, és azzal sincsenek tisztában, hogy hogyan hozzák le a betegeket róluk. A nyugtató gyógyszereket számos betegségre írják fel, leginkább a pszichiáterek szokták felírni, ha az antidepresszánsok nem segítenek a betegen.

Inkább elnyomják a problémát a nyugtató gyógyszerek

Ha a beteg súlyos állapotban van, legyen az idegösszeomlás, vagy halálesetet látott, és ez okozott neki traumát, akkor 1 szem nyugtató gyógyszer bevételétől nem lesz gond, ha nem kerül a beteg további szemekhez. Egy trauma vagy idegösszeomlás esetén fontos, hogy pszichológus segítségét kérjük. Minél többet kibeszéli a beteg magából a történteket, annál közelebb lesz a gyógyulás felé. Ehhez a betegnek is tennie kell, mert ha nem nyílik meg, akkor a terápiának semmi értelme. Viszont gyógyszerekkel pedig csak elnyomjuk a problémát.

A nyugtató gyógyszerek rendkívül hatékonyak a szorongás kezelésére, legyen az szociális fóbia vagy pánik. Viszont ezeknél a betegségeknél is csak a pszichoterápia segíthet hosszútávon.

Seduxen nyugtató gyógyszer

A seduxen nyugtató gyógyszer betegtájékoztatójában olvasható, hogy mellékhatása a bódult állapot, inkontinencia, libidócsökkenés, mozgászavarok, érthetetlen beszéd, memóriaproblémák. Ezek alapján, ha egy idős embernek adjuk, nem meglepő, ha ágyba kényszerül. Előfordul még, hogy a nyugtató gyógyszer nem azt a hatást hozza, aminek történnie kellene. A beteg izgatott és ideges lesz, tör-zúz a lakásban, akár bántja a szeretteit. Esetleg az idegesség miatt nem tud aludni, vagy megváltozik az érzékelése, ezért nem veszi észre, ha megégeti magát.

A Rivotril betegtájékoztatóját itt olvashatod: https://www.webbeteg.hu/gyogyszerkereso/rivotril-0-5-mg/3184/betegtajekoztato

2 hozzászólás

Hozzászólások lezárva.