Nagyzásos paranoia: Az elismerés iránti mélységes éhezés

Nagyzásos paranoia esetén az illető sokkal többet gondol az ő képességeiről és többre tartja magát másoknál. Folyamatosan elismerésre és dicséretekre vágyik. Úgy gondolhatja, hogy mások nem ismerik el eléggé a sikereit. Ez a paranoia forma meglenhet önhitségben, önszeretetben és grandiózusban.

Önhittség: Önmagát kiválónak gondolja magát sok mindenben a nagyzásos paranoiás és másokat erősen lenéz. Másokat akár bántó megjegyzésekkel is illethet, hogy ő mennyivel jobb nála.

Önszeretet: Pozitív gondolatok összessége önmagunkról. Ide tartozik az is, ha a testünkről van pozitív képünk.

Grandiózus: Lélegzetelállítónak gondolja magát, úgy gondolja, hogy nagy tetteket fog véghezvinni. Az ő lénye elengedhetetlen a Földön.

A magas önértékelés kapcsolatba hozható a nárcisztikus személyiségzavarral, de nem minden nárcisztikus személyiségzavaros ember szenved nagyzásos paranoiában.

Egy cica oroszlán árnyékkal

A nagyzásos paranoia okai

A nagyzásos paranoia kialakulásában több tényező játszik szerepet.

Az erős önbizalomhiány vezethet a nagyzásos paranoia kialakulásához, mivel ez egy védekező mechanizmus, ami segít az embernek abban, hogy ne érezze magát mindig kevésnek. Azonban mivel pozitív visszajelzéseket nem kap túlzottan önmagáról, ezért inkább lenézi és megveti a többi embert.

Ha valakinek a szülei túlzottan kritizálták, vagy épp ellenkezőleg, túlzottan dicsérték, az sajnos vezethet önbizalomhiányhoz és ennek következtében ki tud alakulni a nagyzásos paranoia. A rossz negatív sémák valójában megbetegítik az embert, amit a szüleitől kapott viselkedésükben.

Az olyan környezeti tényezők is erősítették a nagyzásos paranoia kialakulás, ahol a felnőtt embernek folyamatosan versengenie kell. Egy olyan munkahely, ahol folyton versengeni kell a kollégákkal előidézheti ezt a problémát.

Nagyzásos paranoia: Súlyos következményei vannak

Aki ebben a betegségben szenved, elveszíti a barátait, rokonai, párját. Mivel egy egészséges ember se tudja tolerálni, ha valakinek ilyen jellegű paranoiája. A túlzott önbizalom, legalább is annak mutatása nem túl szimpatikus az emberek számára. Főleg azokat az embereket veszíti el jobban, akik nem dicsérik a  személyét eléggé, esetleg még becsmérlik is azt.

Mivel ez a paranoia munkahelyen is megjelenik, ezért jelentősen megnehezíti a másokkal való együtt dolgozást. Ami a munkahely elvesztésével is járhat.

Az állandó elvárás, hogy folyton elismerésre vágyik, de nem kapja meg ez szorongáshoz vezet, mert sokszor elgondolkodik rajta, hogy valós-e, amit gondol magáról. Mivel nem kapja meg a kellő dicséreteket és bókokat, ezért könnyen magába fordul és depressziós lesz.

Kis gyerek és mögötte izmos kar rajz rajolva, mintha az ő karja lenne.

Kezelési módja a nagyzásos paranoiának

Fontos, hogy a családtagok megértsék, hogy ez betegség és mellette legyenek. Beszéljenek vele, hogy sértő tud lenni a másik önbecsülésének, ha folyton azt hangsúlyozza ő mennyivel jobb. Meg kell vele értetni, hogy valóban vannak  értékei, de ahogy beszél magáról és másokról az nem helytálló.

Önismeret és önbizalom fejlesztéssel tudja leginkább önmagát fejleszteni. Egy támogató pszichoterapeuta sokat tud segíteni neki ebben.

Gyógyszeres kezelés súlyosabb esetben szóba jöhet, például, ha már nem tud munkába állni, annyira nem megy neki a beilleszkedés emberek közé. Legnépszerűbb gyógyszer, amit ilyenkor felírnak az az Olanzapin vagy Amitrex.