Nárcisztikus személyiségzavar: Amikor mások buták, de ő nem

Nárcisztikus személyiségzavarról beszélünk abban az esetben, amikor az önmaga iránt érzett elégedetlenség miatt másokat okol és másokra kivetíti a beteg a problémáját. Ezek az emberek gyermekkorban sérültek. Az énképük sérült, mert úgy gondolták magukról, hogy soha nem jó, amit tesznek.

Énkép: Amikor kívülről látjuk önmagunkat és ez lehet pozitív vagy negatív gondolatok formájában megjelenő.

Az ember rossz énképet látott gyerekként önmagáról nárcisztikus személyiségzavar esetén.

Amikor egy nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő embernek rosszat mondanak önmagáról, akkor igazából a gyerekkori sebeket tépjük fel neki.

A nárcisztikus személyiségzavar esetén, ha valaki kritizálja őket, akkor rendszerint dühkitörésük lesz. Leginkább akkor fordul ez elő, ha egy hozzá közel álló személy teszi ezt, családtag vagy a párja.

Egy férfi, aki mosolyog magára a tükörbe nézve.

Nárcisztikus személyiségzavar jelei

Látszatra önelégültnek mutatkoznak, ez azt jelenti, hogy kifelé azt mutatják, hogy nagyon meg vannak elégedve önmagával, de belül valójában önbizalomhiányosak. Az arrogancia miatt mások szemében túlzott önbizalom lehet az egyik jele. Fontos azonban megjegyezni, hogy a túlzott magabiztosság valójában csak a látszat. Valójában nagyon is sebezhető emberekről beszélünk.

Amikor nem kapják meg másoktól az elismerést, akkor azt gondolják másokról, hogy túl buták hozzá, hogy felismerjék a tehetségét.

Az elégedetlenségüket önmagukról fantáziával nyomják el. Gyakran fantáziálnak hírnévről, sikerről és gazdagságról. Így ki tudják a lelkükben lévő űrt tölteni.

Lelki szempontból egy nárcisztikus személyiségzavarban szenvedő ember rendkívül önző. Mindig csak magára gondol és nem érdekli, hogy másoknak milyen lelki szükségei vannak. Ha valakit megbántanak és a másik személy szóba hozza, akkor mindig a saját sérelmeiket hozzák fel. 

Gondoljunk csak bele, hiszen a szüleitől nem kapta meg a megfelelő elismerést, ezért ha valaki hibát talál bennük, akkor egyből másokban kezdi el keresni a hibát. Mivel ezt a sémát tanulta meg a szüleitől.

A nárcisztikus személy olyan emberekkel veszi körbe magát, akik elismerik és támogatják.

Egy cica oroszlán árnyékkal

Nárcisztikus nő jellemzői

 • Megszállottan foglalkoztatja a nárcisztikus nőket a megjelenésük
 • Számukra nem létezik a „nem”
 • Joguk van flörtölni mindenkivel, de a partnerüknek soha, senkivel
 • Soha nem kérnek bocsánatot
 • Nem rendelkeznek empátiával
 • Nem beszélgetnek csak manipulálnak

Nárcisztikus férfi jellemzői

 • -Önteltség és magas önértékelés
 • -Hiányos empátia
 • -Hajlamosak másokat kihasználni vagy manipulálni saját céljaik érdekében
 • -Gyakran irigykednek mások sikerére és boldogságára, és versenytársakat látnak bennük.
 • -Szükségük van a folyamatos elismerésre és dicséretre, és olyan emberekkel lehetnek kapcsolatban, akik megerősítik önbizalmukat.
 • -Néha úgy mutatkozhatnak, mintha áldozatok lennének, hogy mások figyelmét vagy sajnálatát vonzzák.
 • -Lehetséges, hogy agresszív, manipulatív vagy káros viselkedést mutatnak, ha saját céljaik veszélyben vannak.
 • -Néhány nárcisztikus férfi küzdhet más személyiségzavarokkal, például borderline személyiségzavarral vagy antiszociális személyiségzavarral.

Nárcisztikus személyiségzavar kezelése

A kezelése a nárcisztikus személyiségzavarnak igazából nagyon nehéz, mert a beteg nem kér segítséget. Már csak akkor kér segítséget, ha komolyabb dolog történt az életében például szakítás vagy a munkahelyén elbocsátották. Addig a problémát nem veszi észre önmagán. Pedig lelkileg azonban megterhelő.

Miután végre pszichológus fordul, akkor viszont hosszabb folyamatra van szüksége a gyógyuláshoz. Gyakran előfordul, hogy a nárcisztikus ember a folyamat közben lelkileg jobban lesz, ezért úgy gondolja, hogy már nincs szüksége terápiára. Ez nem túl jó, mert így a gyógyulás folyamata megszakad.

A gyógyulási esélyek változóak, mert függ attól, hogy mennyire beteg az ember. Viszont jól lehet őket kezelni, annak ellenére, hogy nehezebb a terapeuta dolga.

Egy a fontos, hogy a nárcisztikus ember segítő kezekben legyen végre.