Énképfejlesztő játékok ovisoknak, tiniknek és felnőtteknek!

Az énképfejlesztő játékok nagyon fontosak egy gyerek életében.

A játékoknak köszönhetően fejleszthető a gyerekek énképe, ezáltal megtanulják elfogadni a negatív tulajdonságaikat, és hogy ezen hogyan változtathatnak.

Megtanulhatnak együtt lenni másokkal, és pozitív énképük fejlesztésével, és a sikerélmények növelésével önbizalomra tehetnek szert a játékok során.

Az énképfejlesztő játékoknak köszönhetően a gyerekek sokkal jobban meg fogják egymást érteni, fejlődni fog az empátia érzékük is.

Brian Tracy aki tudta, hogy fontos az énkép fejlesztése.
Brian Tracy aki tudta, hogy fontos az énkép fejlesztése.

Énképfejlesztő játékok óvodásoknak

Egyik ilyen énképfejlesztő játék a gyerekeknek az óvodában, amikor a tükör előtt kell elmondani, hogy miket vesznek észre magukon, például, hogy rövid a hajuk vagy kék a szemük.

Kapcsolatteremtés szempontjából fontos a bemutatkozás gyakorlása, például, hogy mi a kedvenc meséjük, melyik ételt nem szeretik, vagy hogy van-e háziállatuk.

Megfigyelő játék lehet a kishajó játék, amikor a gyerekek megkérdezik az óvónénit, hogy mit hozott a kishajó, ekkor az óvónéni különféle külső tulajdonságokat kezd el sorolni, ebből találják ki a gyerekek, hogy kit hozhatott a kishajó.

Fontos a gyerekekkel tisztázni a játékok előtt, hogy senkit sem szabad megbántani, bár ez nem szokott előfordulni.

Énképfejlesztő játékok serdülőknek

Egyik ilyen énképfejlesztő játék, amikor mindenki húz 3 papírlapot.

Ezeken a papírlapokon évek szerepelnek és el kell mondaniuk a fiataloknak, hogy hol lesznek mondjuk, 2 ,6 és 10 év múlva, beszámolva a miértekről is.

Másik ilyen énképfejlesztő játék, amikor tapintás alapján kell megmondanunk bekötött szemmel, hogy milyen tárgy van a kezünkben.

Gyakran el szokták találni az emberek, hogy mi van a kezükben, így kiváló az önbizalom növelésére ez a játék.

Az énképfejlesztő játék lehet nonverbális is, amikor párokba állnak a fiatalok, és egymás mozgását utánozzák.

Énképfejlesztő játékok felnőtteknek

Első ilyen énképfejlesztő játék a felnőtteknek amikor összeírjuk, hogy mi volt az a pont az életünkben amikor sikert éreztünk.

Ezek lehetnek apróbb sikerek is, mint például, hogy találtunk 100 Ft-ot az utcán ,vagy hogy sikerült végre egyenletesen felszeletelni a kenyeret.

Bármit, de tényleg bármit felsorolhatunk. Minél többet sorolunk fel annál pozitívabb lesz az énképünk a fejlesztő játék által.

Énkép fejlesztő játék lehet még, amikor összeírjuk pozitív tulajdonságainkat, ilyenkor bevonhatunk egy kedves szerettünket is, aki segít felsorolni a pozitív tulajdonságainkat.

Gyakran olyan dolgokkal szembesülünk ilyenkor, amikre nem is gondoltunk volna. Ezzel is fejlesztve az önbizalmunkat.

A pozitív tulajdonságainkat meg is erősíthetjük vizuális módon.

Ragasszunk ki mindenhova cetliket különféle pozitív jelzőkkel, amik minket illetnek.

Az énkép fejlesztésével nő az önbizalmunk is, de igazán jó önbizalomfejlesztő gyakorlatainkat itt olvashatod el.