Önbizalom és magabiztosság növelő tippek mindenkinek

Önbizalom növeléshez először tisztázzuk az alapfogalmakat!

Mi az Önbizalom?

Az önbizalom egy érzés, hogy bízom magamban, a képességeimben, abban, hogy képes vagyok, vagy leszek bizonyos dolgokat elvégezni. Ez az érzés helyzetfüggő, bizonyos képesség vagy teljesítmény függvénye. Lehet, hogy valakinek nagy az önbizalma mondjuk a rajzolás terén, de ha táncolásról van szó, teljesen elveszettnek érzi magát. 

A környezet véleménye, bók, dicséret, kritizálás, vagy kellemetlen célzás szintén nagyon erősen hat az önbizalmunkra, így az önértékeléshez képest az nagyon is hullámzó lehet.

Mi a Magabiztosság?

Ez egyfajta hozzáállást tükröz, ahogy a társas kapcsolatokban fellépünk. A magabiztos fellépés mögött persze lehet magas önbecsülés is, de ez egyáltalán nem biztos! 

Olykor éppen ellenkezőleg: a magabiztossággal az illető bizonytalanságát és alacsony önbecsülését igyekszik palástolni.

Fontos tudni: az önbizalom elsősorban „belülről” növelhető. A sikerélmények, kihívások teljesítése, az új dolgok kipróbálása és megtanulása növeli igazán. A külső megjelenéssel kapcsolatos elégedettség sem elhanyagolható tényező, ezért lényeges a testi adottságokkal kapcsolatos önelfogadás vagy változtatási lehetőségek kihasználása.

A női önbizalom növelés és a férfi önbizalom erősítés, ezért egy olyan dolog, amiért nekünk kell tennünk.

1. Állj a tükörbe és nézd magad meg jó alaposan!

Nézd meg, hogy mi tetszik, és mi nem tetszik magadon. Gondold végig mi az, amin változtathatsz és mi az, amit el kell fogadnod. Ha változtatni valót találsz magadon (bőr, frizura, testsúly, ruházat), kérd  szakember segítségét vagy kísérletezz és kezd el magadból kihozni a legtöbbet. Ha olyasmit látsz, amivel nincs mit kezdeni meg kell békélni vele. Gondold végig, milyen előnyöd származhat ebből a testi adottságból és koncentrálj arra. Ez a technika segít erősíteni a férfi és nő önbizalmát is.

Két féle önbizalmő nő létezik, első, aki bátran a tükörbe mer nézni
és a második, aki nem

3. Írj sikernaplót vagy listát! Legjobb önbizalom erősítő gyakorlat

Írd össze életed sikeres eseményeit és rakd ki a listát, egy jól látható helyre. Amikor elbizonytalanodsz, nézd végig és biztasd magad:” Most is menni fog”. Válassz ki egy számodra nagyon sikeres helyzetet! Csukd be a szemed és képzeld el mi hogyan történt, éld át újra! A vizualizáció ezen formája hatékony önbizalom erősítő gyakorlat.

2. Ne hasonlítgasd magad senkihez! Az önbizalom sikere

Tudatosítsd magadban, hogy a testi és lelki adottságaiddal együtt egyedi vagy és megismételhetetlen. Nyilván van nálad szebb, csinosabb, izmosabb, magasabb, de olyan amilyen te vagy nincs több. Barátkozz meg a testeddel, szeresd, mert téged szolgál egy életen át.  Aki egyszer beléd szeret, nem az orrodat, magasságodat, széles vagy keskeny csípődet fogja szeretni, hanem téged összességében. Ráadásul kutatások bizonyítják, hogy aki szereti a társát, az egy idő után szebbnek látja társa nem túl előnyös testrészeket is. Így lehet szeretni egy nagy pocakot, szőrös mellkast, bármit, ami szemben áll a szépségideállal. Az önbizalmat könnyebb növelni, ha olyanhoz hasonlítjuk magunkat, aki nálunk sikertelenebb az adott dolgokban.

4. Agyban dől el, hogy lesz-e önbizalom vagy sem!

A dolgokhoz való hozzáállása és elvárásaid előrevetítik és meghatározzák a várható eredményt. Képzeld el, hogy amit meg kell oldanod problémát, vagy elterveztél, az sikerülni is fog. Lásd magad a tervezés fázisában, lásd, ahogy a kitűzött célt lépésről lépésre megvalósítod. Legyél tisztában a célhoz vezető út lépéseivel! És a végeredményt, hogy sikerült! A célok kitűzése erősítő az önbizalmat.

5. A gyengeségeid és a hibáid helyett az ERŐSSÉGEIDRE koncentrálj!

Ha arra figyelsz, hogy mi az, amit nem tudsz, mi az, amiben nem vagy jó, azzal csak az értéktelenség, tehetetlenség és tehetségtelenség érzést erősíted önmagadban, nem pedig az önbizalmat növeled.

Írj össze minimum 30 olyan tulajdonságodat (lehet külső és belső tulajdonság is), ami tetszik magadon, amit kedvelsz és értékelsz magadban. Gondold végig, hogy az eddig elért sikerekhez milyen tulajdonságokra volt szükséged. Ez egy szuper önbizalom erősítő gyakorlat!

A nap folyamán elmenni futni is egy óriási eredmény, hogy tettél az egészségedért.

6. Ne rágódj a múlton, egyik önbizalom erősítő alap!

Előfordul, hogy utólag rágódsz, szégyenkezel, kritizálod magad egy kellemetlen helyzet vagy rossz döntés miatt? Utólag mindig okosabb az ember. Tudatosítsd magadban, hogy ott és akkor a lehető legjobb döntést hoztad meg, amit a rendelkezésedre álló információk alapján az akkori éneddel, érzéseiddel és képességeiddel meghozhattál.De tudatosítsd magadban azt is, hogy a mostani eszeddel egy hasonló szituációban mit csinálnál másképpen.

7. A te életed, a te felelősséged!

Önbizalmat növeli, ha tudatosítod magadban, hogy életedet Te irányítod! Nincsenek véletlenek. Ami történik veled az a viselkedésed, tetteid törvényszerű következménye. Lehet, hogy nem hiszel a pszichológiai törvényszerűségekben, de attól még azok működnek. Ez nem mond ellent a vallásnak. Hihetsz abban, hogy létezik egy felsőbb hatalom, ami ad vagy elvesz lehetőségeket, de feltétlenül tedd hozzá, hogy a lehetőségek kihasználása vagy elvetése a te egyéni, önálló döntésed. Így a következményekért senki más nem okolható, csak te saját magad.

8. Viselkedj magabiztosan és önbizalmad lesz!

Az aktuális lelki állapotot jól tükrözi a testtartás, a testbeszéd. Ha nincs önbizalmad, nem vagy magabiztos, mielőtt megszólalnál a testtartásod és a gesztusaid már el is árultak. A görnyedt testtartás, az előreesett vállak, a behúzott nyak és a lehajtott fej, a lesütött szemek az önbizalomhiány jelei. 

Ám pszichológiai vizsgálatok igazolják, hogy a testi állapot megváltoztatása érzelmi változásokat idézhet elő. Vagyis ha az önbizalmadat szeretnéd növelni, akkor húzd ki magad: hasat be, mellet ki, fejet fel, nézz a másik szemébe és mosolyogj! Ha még rá is köszönsz, vagy meg mered szólítani, és ezt rendszeresen gyakorlod, egyre magabiztosabb leszel.

Az önbizalom növelés pszichológussal és könyvek segítségével is lehetséges.

Önbizalom növelésre könyv:  Bagdy Bella: Sorsfordító önbecsülés. Ebben a könyvben önbizalom erősítő gyakorlatok szerepelnek.