Aloe Vera: A Természet Ragyogó Csodája

Az aloe vera, tudományos nevén Aloe barbadensis, a Liliomfélék családjába tartozó, bokor vagy fa formájú, évelő, szárazságtűrő, vastag levelekkel rendelkező zöld növény. Ez a növény főként Afrika, Ázsia, Európa és Amerika száraz területein található meg, és Indiában számos államban, mint például Rádzsasztán, Andhra Pradesh, Gudzsarát, Mahárastra és Tamilnádu jelenik meg. Az aloe vera gyakran használatos kozmetikai és gyógyászati célokra, de a hatékonyságának tudományos alátámasztása érdekében további kontrollált vizsgálatok szükségesek.

A gyógynövény története évszázadokon átível, mely során különféle kultúrák, mint például a görög, egyiptomi, indiai, mexikói, japán és kínai kultúrákban gyógyászati célokra használták. Az ókori Egyiptomban az aloe-t „a halhatatlanság növényeként” is ismerték, és olyan híres történelmi személyiségek, mint Nefertiti, Kleopátra és Nagy Sándor is használták.

Az 1930-as években a növény felhasználása új szintre lépett, amikor hatékonyan alkalmazták krónikus és súlyos sugárzási bőrgyulladás kezelésére.

Aloe Vera: A Természet Ragyogó Csodája

Az aloe vera hatásai Gyógyító képességek:

Az aloe vera gélben található glükomannán (egy mannózban gazdag poliszacharid) és a gibberellin (növekedési hormon) együttműködik a fibroblaszt növekedési faktor receptorával, ami serkenti ennek működését és osztódását. Ezáltal jelentősen fokozza a kollagén termelődését a gyógynövény helyi és szájon át történő alkalmazását követően. A gél nemcsak megnöveli a sebek kollagéntartalmát, hanem módosítja annak típusát is (több a III. típusú kollagén) és fokozza a kollagén térhálósodását is. Ezek eredményeképpen a sebek gyorsabban húzódnak össze, és az így kialakuló hegszövet szakítószilárdsága is nő. A hialuronsav és a dermatán-szulfát fokozott termelődéséről is beszámoltak gyógyuló sebekben az aloe vera kezelést követően.

Bőrvédelmi hatások: Az aloe vera gél védőhatással rendelkezik a bőr UV- és gamma-sugárzásnak való kitettsége ellen. Bár az aloe vera gél hatásmechanizmusa nem teljesen tisztázott, tudjuk, hogy a kezelés hatására nő a bőrben a metallotionein nevű antioxidáns fehérje szintje, amely semlegesíti a hidroxil gyököket és megóvja a bőrben lévő szuperoxid-dismutáz és a glutation-peroxidáz aktivitását. Csökkenti továbbá a bőr keratinocitáiból származó immunszuppresszív citokinek, mint az interleukin-10 termelődését, ezáltal megakadályozza az UV-sugárzás által kiváltott késleltetett típusú túlérzékenység gátlását.

Gyulladásgátló hatás: A gyógynövény hatékonyan gátolja a ciklooxigenáz enzimútvonalat, csökkentve ezzel az arachidonsavból képződő prosztaglandin E2 mennyiségét. Egy újonnan felfedezett gyulladásgátló vegyület, a C-glükozil-kromon is azonosításra került az aloe vera gélből.

Immunrendszerre gyakorolt hatás: Az alprogen nevű vegyület gátolja a kalcium beáramlását a hízósejtekbe, ezzel csökkentve a hisztamin és a leukotrién felszabadulását ezekből a sejtekből. Egy egérkísérlet során, ahol az állatokba szarkóma sejteket ültettek be, az acemannan nevű vegyület serkentette az interleukin-1 és a tumor nekrózis faktor termelődését és felszabadulását az egér makrofágjaiból, aminek eredményeképpen az immunrendszer támadást indított a rákos sejtek ellen, ami sejtnekrózist és a daganatsejtek regresszióját okozta. Továbbá, különböző kis molekulatömegű vegyületek is képesek gátolni a reaktív oxigén szabad gyökök felszabadulását az aktivált humán neutrofilekből.

Hashajtó hatások: Az aloe vera latexében található antrakinonok erős hashajtó hatásúak. Ezek növelik a bélben lévő víztartalmat, serkentik a nyálka termelődését és fokozzák a bélmozgást.

Vírus- és daganatellenes hatások: Ezek az hatások részben az immunrendszer serkentésének, részben az antrakinonok közvetlen hatásának köszönhetők. Az antrakinon-aloin hatékonyan inaktiválja a herpes simplex, a varicella zoster és az influenza vírusokat. A kutatások során kimutatták, hogy egy poliszacharid-frakció gátolja a rákkeltő benzopirén kötődését a patkányok májsejtjeihez, így megakadályozva a benzopirén-DNS adduktok képződését. Az aloe gélből származó glutation-S-transzferáz indukálása és a forbol-mirisztikus acetát tumor-promóciós hatásainak gátlása rámutatnak az aloe gél daganatellenes kemoprevenciós potenciáljára.

Hidratáló és öregedésgátló hatás: Az aloe vera mukopoliszacharidokat tartalmaz, amelyek segítenek a bőrben megtartani a nedvességet. Az aloe stimulálja a fibroblasztokat, amelyek előállítják a kollagén és elasztin rostokat, így a bőr rugalmasabbá és kevésbé ráncossá válik.

Az aminosavak puhítják a megkeményedett bőrsejteket, a cink pedig összehúzza a pórusokat. Az aloe vera gél alkalmazása javítja a bőr állapotát, csökkenti a finom ráncokat és az erythema kialakulását, különösen azokban az esetekben, ahol a munkahelyi expozíció száraz bőrt okoz. Az aloe vera akne elleni hatása is ismert.

Antiszeptikus hatás: Az aloe vera hat fertőtlenítő összetevőt tartalmaz: lupeol, szalicilsav, karbamid-nitrogén, fahéjsav, fenolok és kén. Ezek együttesen gátolják a gombák, baktériumok és vírusok növekedését.

Klinikai alkalmazások: Az aloe vera klinikai használata jelenleg elsősorban anekdotikus jellegű. A klinikai vizsgálatok elvégzése kulcsfontosságú a növény különböző betegségek kezelésében mutatott hatékonyságának megerősítéséhez.