Szezonális depresszió: győzzük le a D vitamin hiányt

A szezonális depresszió leginkább ősszel kezdődik és télen lesz a legrosszabb. Tavaszi és nyári szezonális depresszió nagyon ritka. Azért is köthető a szezonális depresszió inkább a télhez, mert ekkor fogyunk ki leginkább a D vitamin raktárunkból.

Ha felismerjük magunkon a szezonális depresszió tüneteit, akkor érdemes orvoshoz menni, mert lehet D vitamin hiányunk van. Ilyenkor terápiás kezeléseket is érdemes igénybe vennünk, főleg, ha nincs D vitamin hiányunk.

Szezonális depresszió tünetei

Mindegy, hogy téli vagy nyári szezonális depresszióról van szó. A szezonális depresszió általában ahogy telnek a hónapok úgy erősödik.

A tünetek közé sorolható, hogy energiánk csökkenni kezd és  tartósan nyomott a hangulatunk. Elszigeteltté válunk a családtagjainktól, ismerőseinktől és barátainktól. Gyakran érezzük magunkat ingerlékenynek. Az eddig kedvelt dolgaink már nem töltenek fel minket és kezdjük azt érezni, hogy reményünket is elveszítjük lassan. Szénhidrátban dús ételeket fogunk kívánni és gyakran jár ez a súlyunk gyarapodásával is.

A tavaszi-nyári depresszió tüneteihez tartozik még a szorongás és az inszomnia is, az az álmatlanság is. A tavaszi-nyári szezonális depresszióhoz a megnövekedett szexuális étvágy is jellemző szokott lenni, mint tünet.

D vitamin felírat egy kistáblán és ételek, amikben található D vitamin

Szezonális depresszió kezelése

A téli depresszió kezelése D vitamin szedésével is történhet, de komolyabb problémák esetén akár antidepresszáns szedésével is gyógyítható. Azonban fontos megemlíteni, hogy sok embernél nem működnek jól az antidepresszánsok, ezért szükséges lehet egy pszichológus is.

Fényterápiával is jól kezelhető a téli és nyári depresszió. A fényterápiához tartozik: napozás, infraszauna, szolárium, infralámpa, bioptron lámpa. A fényterápiák között a legismertebb a napozás, ami egy népszerű módszer a nyári depresszió tüneteinek csökkentésére.

Relaxációs technikákkal, meditációval vagy jógával, azonban mi is segíthetünk magunkon.

Egy étvágytalan kislány spagettivel, a spagettit tartja a villájával

Pszichés eredetű étvágytalanság – szezonális depresszió

Amikor a lelkünk megbetegszik, akkor leszünk étvágytalanok a depresszió miatt. 

Komoly súlyvesztéssel és fáradékonysággal jár. Undort érzünk az ételtől, ezért kidobjuk vagy csak falatozunk az ételből.

Az étvágytalanság azonban nem csak téli vagy nyári depresszió esetén alakulhat sok, elég sok betegségnek lehet a tünete még. Irritábilis bélszindróma esetén keveset tudunk enni, mert hamar teltség érzetünk lesz.

Depressziós étvágytalanság kezelése

Ha étvágytalanságot tapasztalunk az az első, hogy vizsgáltassuk ki az okát. Ha nincs szervi eredetű problémánk, akkor nagyon valószínű, hogy az étvágytalanságot csak a téli vagy nyári depresszió okozza.

A szezonális depressziós étvágytalanság kezelése pedig úgy zajlik, ahogy fentebb említettük. Mivel a nyári vagy téli depresszió kezelésével étvágyunkat is visszakaphatjuk.

A színes ételek, illatok, kedvenc ételünk, sport, tálalási mód, jó társaság és kis adagok meghozzák az étvágyunkat.