Depresszió, a lelki betegség – Bontsuk le a sztereotípiákat

Szinte minden ember hallott már a depresszióról, sajnos sokan testközelből is ismerik. Ezt a betegséget hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, és ezt nem véletlen vívta ki magának, hiszen sokszor alaptalanul, figyelemfelkeltés gyanánt jelenik meg a közéletben.

Ami azt eredményezi, hogy sok fiatal saját magát diagnosztizálja (hibásan), egy-egy rossz nap után vagy hét után. Ám ez a betegség ennél jóval többről szól, ezért sose vegyük félvállról, de mielőtt kijelentenénk a diagnózist mindenképp látogassunk meg egy szakorvost.

A depresszió egészen más, mint szimplán szomorúnak lenni. 

A depresszió akár ölgyilkosságba is sodorhat

Az egyén időnként lehet vidám is, kifelé pedig semmi változást nem mutat. Az igazi harcok a fejben zajlanak, a teljes kiégés jellemzi ezt az állapotot, amelyben az érintett nem érez motivációt a munkája iránt, nem érez motivációt szociális események iránt, a romboló, destruktív gondolatok pedig napról napra rontják az ember mentális stabilitását.

A depresszió a mentális zavarok közé tartozik, ami a lakosság 15%-át érinti, és kétszer annyi nőt érint, mint férfit.

A szülés utáni depresszió pedig a majdnem nők egy ötödét érintik. Felismerése pedig gyakran nehéz, hiszen a tüneteknek legalább két hétig fenn kell állnia, ám van, hogy ezek ismétlődő jellegűek. Az érintett érezheti a javulást, ami miatt halogathatja ennek a kivizsgálását, a depresszió viszont később újra lecsaphat.

A tünetek a mindennapok majdnem összes területét érinthetik, a hangulatváltozásoktól kezdve, a szociális habitusokon át egészen fizikai tünetek is jellemzik. Ezekből sorolom fel nektek a legmarkánsabbakat.

-Szomorúság érzése

Motiváció, örömérzet elvesztése

-Eddig szeretett hobbik iránti érdeklődés elvesztése

-Alvászavar (Álmatlanság vagy aluszékonyság)

Önbizalom csökkenése

-Koncentrációs zavarok

-Étkezési szokások megváltozása (étvágytalanság vagy evési rohamok)

Az előző felsorolásból kiderül, hogy a depresszió egyénenként más és más tüneteket produkálhat, ezért nem lehet általánosítani ezeket.

Gyakoriak a végletek, mint a túl sok alvás vagy éppen az álmatlanság megjelenése. Végső esetekben pedig az öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok, kísérletté fajulnak, hiszen sokan szorongást is megélnek mellette.

A kilátástalanság és reménytelenség érzése pedig látszólag az élet végét jelentik a betegségben szenvedők számára.

A rengeteg lehangoló tény után viszont, szeretnék közölni egy jó hírt is a kedves olvasókkal, mégpedig, hogy:

Kezeld a betegséged és gyógyulj meg a depresszióból

a depresszió kezelése az egyik legsikeresebb a mentális zavarok közül 

a páciensek 80-90%-a pozitívan reagál a kezelésekre, ezért nincs oka senkinek a feladásra!

De mégis milyen kezelést ajánlanak rá?

Nos itt a depresszió mértékétől függően ez eltérhet. Nagyon sokat segíthet a pszichoterápia, illetve a megértő környezet és a segítőkész rokonok és barátok jelenléte meglehetősen hozzájárulhat a beteg mielőbbi gyógyulásához, viszont súlyosabb esetekben gyógyszeres terápiát is javasolhat az orvos.