D vitamin hiány

D vitamin hiány az emberek nagy részét érinti, téli időszakban az emberek 90%-a szenved a hiánytól. A D vitamin napsugárzással jut be a szervezetbe, és a vitamin elősegíti a Kalcium felszívódását. Nagyobb mennyiségben túladagolásunk lesz, ami akár halálhoz is vezethet a kialakult betegségek miatt.

A D vitamin hiány ellen napos időszakokban, legyünk a napon naponta 15-30 percet. A mai modern világ miatt, ami azt jelenti, hogy ma már nem akkora divat a kiskert, így jelentősen keveset tartózkodunk a  napon. Emellett nagyon sokan nem kertes házban élnek. Reggel elmennek a munkába, és estefelé hazajönnek az emberek, tömegközlekedéssel, vagy saját autóval. Egyik épületből a másikba jutás alatt nem sok D vitamint lehet magunkba szívni. Ha nem tartózkodunk eleget napon, akkor a D vitamin hiányt tablettával lehet pótolni, de vigyázzunk, hogy nehogy túladagoljuk. A napi ajánlott mennyiség 4000 NE, ezt meghaladva hosszabb ideig szedve túladagolásban lesz részünk. A D vitamin túladagolás következményei lehetnek vesekövek, szív- és érrendszeri problémák.

Sok betegséget vonz maga után a D vitamin hiány

Szerepet játszik a cukorbetegség, csontritkulás, daganat, asztma, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában. A D vitamin hiány kockázatát növelik a gyulladásos betegségek, mint a nők körében a PCOS, vagy növelheti még a D vitamin hiányt az elhízás is. Aki el van hízva fontos, hogy pótolja a D vitamint, és így a fogyás meginduljon. A fogyással javulnak a cukor értékeink is. Felszívódási zavarok esetén is lehet D vitamin hiányunk. Gyomorszűkítő műtét esetén nehezebben fognak a vitaminok felszívódni, így kialakulhatnak vitaminhiányok is, ha nem szedjük az orvos által felírt mennyiségeket. Fekélyes vastagbélgyulladás esetén a hasmenés is nehezíti a felszívódási folyamatokat.

A D vitamin hiány depresszió formában is meg tud jelenni. A mellékpajzsmirigy hormon termelésének felerősödése miatt, ami jó vagy rosszindulatú daganathoz is vezethet. A depresszió kezelésére léteznek gyógynövények, de vannak, akik a természetes módok helyett szintetikus szereken élnek, amiket a pszichiáter ír fel. Ezek rendkívül károsak, és sokszor nem derül arra se fény, hogy D vitamin hiányban szenved a beteg.

A felszívódási zavarokról itt olvashatsz bővebben: https://www.allergiakozpont.hu/hirek/felszivodasi-zavar-ilyen-tunetek-utalnak-ra

1 hozzászólás

Hozzászólások lezárva.