Skizoaffektív zavar: hangulatunk zavarának fogságában

A skizoaffektív zavar jelentős hangulatingadozással jár, ide tartozik a mély depresszió és a jó hangulat váltakozása. Leginkább fiatal felnőttkorban kialakuló betegség, 25-35 évesek között alakul ki. A nők között gyakoribb ez a betegség. Mellette szorongásos zavarok is megjelenhetnek, munkahelyen nehezen tudnak teljesíteni. Különféle függőségek, gyógyszer és alkohol problémák is megjelenhetnek.

Skizoaffektív zavar és skizofrénia különbsége

  • A skizoaffektív zavar esetében nem csak a hungalat ingadozása, de hallucinációk is megmutatkoznak, bár kevesebbszer hallucinál, mint egy skizofrén beteg.
  • Gyakoribbak a tünetmentes időszakok, mint egy skizofrén ember esetében és ez a hangulat stabilitására is jellemző.
  • Kezelése összetettebb, mint a skizofréniában szenvedő ember esetén, mivel a hangulat ingadozásokat is kezelni kell.

Tünetei

Hangokat hallhat, amik nincsenek jelen vagy láthat olyan dolgokat, amik szintén nincsenek jelen és ezeket csak ő tapasztalja. Gyakoriak lehetnek a téveszmék, olyan dolgokban hihet, amik ellentmondanak a valóságnak. Különféle téveszmék lehetnek, gondolhatja azt, hogy ő az Isten vagy meg akarják ölni, esetleg követik.

Hangulati tünetei változékonyak lehetnek, egyszer nagyon magába tud fordulni a depresszió miatt, máskor viszont tele van energiával és élvezi az életet.

Egy nagyon vidám ember felugrik egy mezőn a magasba

Azonban együtt is jelentkezhet a hallucinációk és hangulatzavarok.

A skizoafektív zavarban szenvedők tapasztalhatják, hogy motivációjuk nagyon alacsony lesz, elvesztik az érdeklődésüket eddig szeretett dolgaik iránt.

Visszahúzódhatnak a társasági élettől.

Okai

Ha a családban előfordult már pszichiátriai rendellenesség, akkor nagyobb valószínűséggel fog benne szenvedni az egyén, a skizoaffektív zavarban.

A skizoaffektív zavarban szenvedő egyéneknél az agyukban felborulhat a szerotonin és a dopamin szintje

Ha valamilyen stressz érte korábban vagy trauma, akkor gyakoribb a kialakulási veszély a skizoaffektív zavarra.

Alkohol vagy drog használat is hozzájárulhat a betegség kialakulásához.

Skizoaffektív zavar párkapcsolat

Szerencsére egy szkizoaffektív zavar betegségben szenvedő embernek lehet boldog párkapcsolata

Fontos a megfelelő kommunikáció, megértés és empátia. Érdemes az egészséges félnek beszélni a kezelőorvossal is, így tudni fogjuk hogyan lehet a beteget kezelni. A kommunikáció során a két fél meg tudja beszélni, hogy hogyan érdemes kezelni a beteget, ezért az őszinteség elengedhetetlen. 

Az empátia és a megértés csak erősíti a kapcsolatot a két fél között.

A skizoaffektív zavaros betegnek tudnia kell, hogy mikor van szüksége a pihenésre és fontos, hogy a másik fél tiszteletben tartsa a kívánságait.

Összességében egy skizoaffektív zavarban szenvedő embernek is lehet elég jó párkapcsolata, ha megfelelő kommunikáció van köztük.

Egy boldog pár

Szkizoaffektív zavar gyógyulás

Szkizoaffektív zavar beteg gyógyulása nem teljesen lehetséges, azonban a skizofréniához hasonlóan az idő előrehaladtával a betegek jobban fogják magukat érezni és a tünetek is csökkenni fognak.

Antipszichotikumot kaptank a hallucinációkra és a téveszmékre, emellett a hangulatukra különféle antidepresszánsokat írhatnak fel az orvosok. Két ilyen antidepresszáns a Prozac vagy a Brintellix.

Pszichoterápia esetén a kognitív viselkedésterápia a leghatékonyabb.

Életmódváltásra is szükség lehet, főleg mivel az antipszichotikumok egyik mellékhatása a hízás az étvágynövekedés miatt.

Fontos megjegyezni, hogy hosszabb távon javulnak a skizoaffektív zavarban szenvedők a megfelelő kezelés hatására.