Nikotinfüggőség: Csak többszöri próbálkozás után lerakható

A nikotinfüggőség gyakran már tinédzser korban kialakul. A fiatalok ezt a felnőtté válás egyik jelének veszik. Sok fiatalnak a legjobb barátja adja elsőnek, hogy kipróbálja a cigit. Azonban még, ha az első próbálkozások nem is úgy sülnek el, ahogy várták, a későbbi probálkozásokkal már pozitív élményben lesz részük.

A dohányosoknak csak a nagyon kevés százaléka, 5-7% szív el naponta kb. 5 szál cigit. Valójában ebből a cigaretta használatból lesznek erős dohányosok az emberek, amikor a nikotinfüggőség uralja az életüket.

Nikotinfüggőség tünetei

Több komoly kísérlet is kudarcba fulladt.

Ha megpróbálja letenni, akkor erős sóvárgás, depresszió, szorongás, frusztráció, álmatlanság, koncentrálási nehézség, hasmenés vagy székrekedés jelentkezik.

A nikotinfüggőség akkor igazán komoly, ha már a kialakult tüdőbetegségek ellenére is tovább dohányzik.

Az erős dohányos kerülheti az olyan helyeket, ahol nem gyújthat rá, ez akár a társasági kapcsolata rovására is mehet.

Cigiző csontváz

Nikotinfüggőség kiváltó okai

A nikotinra nagyon könnyű rászokni. Az agyba eljutva örömérzetet, jobb közérzetet, produktivitást okoz. Csökkenti a stresszt és a szorongást. Ezért gyakran olyan emberek használják,a kik depresszióban és szorongásban szenvednek.

Gyakran hallani azt is, hogy csökkenti az éhségérzetet, így sok nő azért kezd el cigarettázni, hogy a fogyását elő tudja segíteni. Azonban arra nem gondol, hogy milyen nehéz lesz leszoknia.

Nikotin elvonási tünetek meddig tartanak?

Az, hogy a nikotin elvonási tünetek meddig tartanak egyénenként változóak lehetnek. Függnek attól, hogy mennyi ideig cigizett az illető és hány szálat szívott naponta. Általában pár hét után enyhülnek az elvonási tünetek és elmúlnak, de vannak, akiknél évekig is tarthat a sóvárgás a nikotin után.

A dohányzás hirtelen elhagyásakor erősebb és nehezen kezelhető tünetekkel kell számolni. A dohányzás leszokásakor az első napok a legnehezebbek.

A nikotin elvonási tünetek között szerepel a szédülés is, mert a vérkeringés kezd visszaállni a normális kerékvágásba.

A nikotin elvonási tüneteket enyhíteni rágóval és tapasszal lehet a legegyszerűbben.

Lehetséges szövődményei

Tüdőbetegségek

daganatos betegségek

szív- és érrendszeri problémák

cukorbetegség

szembetegség

terhességi komplikációk

fog- és ínybetegségek

Azonban a passzív dohányzás is vezethet ilyesféle megbetegedésekhez is. Ezért házastársunkat kérjük meg, hogy ne a közelünkben szívja el a cigarettát.

Égő cigi felfelé állítva

Nikotinfüggőség Kezelése

Mivel a nikotin egy borzasztóan addiktív szer, ezért csak simán elhagyni nagyon nehéz feladat a dohányzást.

A nikotinfüggőségre leggyakrabban használt szerek a nikotin tartalmú rágógumi és a tapasz. Az áruk elég borsos, azonban hosszabb távon a pénztárcánk és egészségünk is megköszöni a fáradalmakat.

Nikotinfüggőség Gyógyulási esélyek

Jó hírünk van azoknak, akik 35 éves koruk előtt szoknak le. Akik 35 éves koruk előtt szoknak le a dohányzásról, azoknak a szervezete olyan lesz újra, mintha soha nem dohányoztak volna.

A dohányosok nagy része nem tud leszokni, mert nem csak önfegyelem szükséges hozzá. Tisztában kell lenniük, hogy milyen elvonási tünetekre számíthatnak és milyen terápiákat kell igénybe venniük, hogy le tudjanak szokni.

Ha csak nikotinfüggők voltak, de nem voltak lelki gondjaik, akkor a tapasszal és rágóval is el tudnak érni eredményeket.