Internetfüggőség: Ami fizikai tüneteket is okozhat

Az internetfüggőség a 21. század orvosi kihívása. Mivel a számítógépezés és internetezés ma már alapvetővé vált az emberek életében, ezért nehéz felismerni, ha valaki internetfüggővé vált. Az internetfüggők először csak hobbiként használják az internetet, később válnak csak függővé.

Internetfüggőség fogalma

Az internetfüggőség fogalma könnyen meghatározható. A túlzott internethasználathoz tartozik, ha zömében internetet használunk pl.: közösségi oldalak túlzott böngészése vagy számítógépes játékok túlzott használata, ami rámegy a családi kapcsolatokra és a munkahelyünkre.

Függőség esetében a napi 6 óránál több internethasználat lehet intő jel.

Az internetfüggőséghez tartozik még a pornófüggőség, a chat függőség (Messenger, WhatsApp), az online szerencsejátékok és az online aukció függőség.

Ikonok: e-mail, Facebook, You tube, telefon stb.

Internetfüggőség káros hatásai

Az internetfüggőség következtében jelentősen csökken a személyes interakciók száma, így párkapcsolatunk végét jelentheti vagy barátaink elfordulása is megtörténhet.

A munkahelyi internethasználat szintén konfliktusokhoz vezethet munkatársainkkal, ami aztán állásunk elvesztésével járhat. Miután elveszítjük az állásunkat, akkor főleg belekerülünk ebbe a súlyos periódusba, hogy csak az internettől függünk.

A túlzott internethasználatnak köszönhetően romolhat a tartásunk, ha nem megfelelően ülünk, alvásproblémáink lehetnek és, ha nincs mindig internetünk, akkor depressziós és szorongó lehetünk.

Ha az internetfüggőség miatt elveszítettük a hozzánk közel álló személyeket és munkahelyünk sincs, akkor annyira magunkba fordulhatunk, hogy csak az internetezésben láthatjuk a megoldást, ami további problémákhoz vezethet.

Gamber számítógép

Tünetei

Az internetfüggőség tünetei iskolában: rossz dolgozatok, sok hiányzás és koncentrálási problémák

Internetfüggőség munkahelyen: Hiányzások, sok hiba munkavégzés során a koncentrációs problémák miatt

Ha nincs internet, akkor ideges, ingerlény, szorongó és depressziós lesz.

A hosszas számítógép előtt ücsörgés vagy okostelefon böngészés miatt hátfájás és nyaki fájdalom is jelentkezhet.

Az egyén inkább interneten keres barátokat, kapcsolatokat és a valós barátságai megszűnnek.

Kezelése

Az internetfüggőség kezelése elég nehéz, mert ma már elfogadottnak számít, ha sokat internetezünk. Valójában, ha valaki sokat internetezik nem jelenti azt, hogy egyből függővé is vált volna. Csak akkor van igazán gond, ha a függőnek hangulatingadozásai is vannak és nincsenek rendes kapcsolatai vagy a jelenlegi kapcsolatait hanyagolja.

Súlyosabb esetekben gyógyszeres kezelés is alkalmaznak, de gyakran elég a pszichoterápia, amikor csak beszélgetnek a beteggel.

Előfordul, hogy gyakran egy trauma vagy lelki gondok vezetnek az internetfüggőséghez, de pszichológus segítségével könnyen orvosolható a probléma.