Paranoid skizofrénia: Amikor gondolataink szerint bántani akarnak

A paranoid skizofrénia a skizofrénia egyik típusa. A skizofrénia egy olyan mentális betegség, amelyben az egyénnek szétesnek a gondolatai és másképp látja vagy érzékeli a világot. Társasági kapcsolatai jelentősen leromlanak a tévképzetei miatt. Egy egészséges ember furcsának találja a gondolatait és a viselkedését. A paranoid skizofrénia az egyik leggyakoribb skizofrén betegség.

Skizofrén ember viselkedése

-A paranoid skizofréniában szenvedő beteg gyakran gondolhatja azt, hogy lehallgatják vagy követik és valami rossz szándék vezérli az őket megfigyelő embereket, azt gondolja, hogy rosszat akarnak neki.

-A paranoid skizofréniában szenvedő emberek higiéniája elhanyagolt.

-Hallhatnak hangokat, amelyek rossz szándékúak lehetnek, ez elég ijesztő a számukra.

Mivel félnek attól, hogy másokat rossz szándék vezérli ellenük, ezért kerülik a társas kapcsolatokat. Gyakran megsértődnek az ismerőseikre, mert mindenben azt látják, hogy ártani akarnak nekik.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a paranoid skizofréniában szenvedő emberek viselkedése változó lehet egyénenként, ezek a legjellemzőbb tünetek voltak.

Egy nő ül a sarokban fekete ruhában és fekete árny kezek nyúlnak felé

Paranoid skizofrénia tünetei

hallucinációk: Ez minden skizofrén beteg esetében jellemzőek. Lehet ez hanghallás vagy vizuális hallucináció.

Paranoid gondolatok: A paranoid skizofréniában szenvedők rendkívül félnek mások szándékaitól.

Zavaros beszéd: Nehezen tudják kifejezni magukat

Munkahelyi és kapcsolati problémák: Nehezen tudnak másokkal együtt lenni vagy dolgozni, ezért problémájuk van a munkavállalással.

Bizalmatlanok másokkal és gyakran gyanakodnak.

Paranoid skizofrénia gyógyítása

A paranoid skizofréniában szenvedőket állítólag nem lehet meggyógyítani, mert az agy működés zavaráról van szó, ám az idő előrehaladtával javulás tapasztalható a betegeknél.

Antipszichotikummal kezelik a paranoid skizofrén betegeket, de előfordul, hogy a gyógyszerekre se mindig reagálnak elég jól.

Pszichoterápia közül a kognitív viselkedés terápia az, ami jelentősen javítja a beteg életét.

A szociális munkások segíthetnek a paranoid skizofrénnek  a megfelelő munka megtalálásában. Általában olyan munkát szoktak nekik ajánlani, ami leköti a figyelmüket és nem kell másokkal együtt dolgozniuk.

Ennél a betegségnél is kiemelendő a megfelelő vitamindús táplálkozás és a sport beiktatása, de nem elhanyagolandó a sport sem, ami segíti a dopamin megfelelő működését.

Egy férfi fogja a fejét előrehajolva

Meddig él egy skizofrén?

A skizofréniában szenvedő betegek halálozási aránya elég magas. 15 évvel is rövidebb lehet az életük, mivel egészségügyi problémáktól szenvednek és gyakori az öngyilkosságok száma is.