Melyik antidepresszáns nem hizlal? Rántsuk le a leplet

Néhány ember fejében megfogalmazódik az a kérdés, hogy melyik antidepresszáns nem hizlal? Ennek legfontosabb oka, hogy esetleg, akik kipróbálták már valamelyik antidepresszánst, azok hízást tapasztaltak. Vajon melyik antidepresszáns nem hizlal, ha szeretnénk jobban lenni lelkileg, de nem szeretnénk hízni?

Melyik antidepresszáns nem hizlal?

Az, hogy melyik antidepresszáns nem hizlal több mindentől függ. Függ az antidepresszáns típusától, életmódtól, kortól, nemtől, betegségektől  és lelkiállapottól.

Legkevésbé az SSRI típusú antidepresszánsok (Fluoxetin, Citalopram, Escitalopram, Paroxetin, Sertralin) és SNRI típusú antidepresszánsok (Venlafaxin, Duloxetin, Desvenlafaxin) okoznak kevésbé hízást. Egy atipikus antidepresszánstól, a Wellbutrintól, pedig fogyni is lehet, mert csökkentheti az étvágyat.

Emellett, hogy melyik antidepresszáns nem hizlal, függ attól is, hogy milyen életmódot folytatunk. Aki egészségesen táplálkozik és mozog is mellé, kevésbé fog hízni az antidepresszánstól.

A kor és a nem szempontjából, az idősebb nők hajlamosabbak arra, hogy hízzanak az antidepresszánstól.

Akiknek már alapból vannak hormonális betegségeik, ők is hajlamosabbak lesznek arra, hogy hízzanak az antidepresszánstól. Emellett fontos megemlíteni, hogy a depresszió okozhat étvágynövekedést vagy étvágycsökkenést is. Így önmagában a depressziótól is lehet hízni, nem csak az antidepresszánstól.

Összességében a legújabb antidepresszánsok már kevésbé hajlamosabbak arra, hogy hízz tőlük.

Melyik antidepresszáns nem hizlal? Rántsuk le a leplet

Segít az antidepresszáns?

Az, hogy segít az antidepresszáns, szintén egyénfüggő. Vannak, akik nem tapasztalnak javulást, míg másoknak rengeteget segít a gyógyszer. Fontos azt is szem előtt tartani azonban, hogy nem jelentkezik azonnal változás. Szükséges hetekig várni, míg az agyunk kémiai folyamatai megváltoznak a gyógyszertől és csak utána segít az antidepresszáns. Sose szerezzük be a gyógyszert másoktól, mindig mi magunk váltsuk ki a gyógyszert a patikában, saját recepttel.

Fogyás antidepresszáns mellett

Összességében fogyás antidepresszáns mellett lehetséges. Ha mellékhatásként megnövekedett az étvágyunk, már nehezebb dolgunk van, de ha figyelemmel kísérjük, mennyi kalóriát viszünk be a nap folyamán, akkor könnyebb dolgunk van fogyás szempontjából. A fogyás antidepresszáns mellett könnyebb, ha nem esünk kísértésbe az egészségtelen ételeknek, hanem megpróbálunk sok zöldséget és a gyümölcsöt fogyasztani.

Legjobb antidepresszáns gyógyszer fogyásra

Alapvetően az antidepresszáns gyógyszereket nem fogyásra tervezték, de mellékhatásként mégis vannak olyan gyógyszerek, amelyektől előfordulhat, hogy fogyni fogunk. Ilyen a Wellbutrin antidepresszáns is. A Wellbutrin antidepresszáns hatóanyaga a bupropion. A bupropion befolyásolhatja az étvágyat szabályozó agyi kémiai folyamatokat, ami csökkentheti az étvágyat és a kalóriabevitelt. Növeli az energiaszintet és gyorsítja az anyagcserét is.

Frontin hizlal, ha antidepresszáns helyett szedem?

A Frontin nem antidepresszáns, azonban mégis hizlalhat. A Frontin a nyugtatók csoportjába tartozik. Mellékhatásaként növelheti az étvágyat és csökkentheti az energiaszintet, aminek köszönhetően súlygyarapodásunk is lehet. Azonban nem mindenkinél fordul ez elő. Összességében a Frontin hizlalhat, de nem biztos, hogy alapvetően a Frontin hizlal midnenkit.

Scippa fogyást is eredményezhet?

A Scippa hatóanyaga: escitalopram. Ez a gyógyszer az SSRI típusú gyógyszerek csoportjába tartozik. A Wellbutrinnal ellentétben nem jellemző, hogy étvágytalanság lenne a mellékhatása, sőt rosszabb esetben még hízhatunk is tőle. Azonban mivel SSRI típusú, mégis előfordulhat tőle fogyás. Scippától fogyás nem jellemző.