Miért hizlal az antidepresszáns? : Az oka és megoldása

Vajon miért hizlal az antidepresszáns? Tesszük fel a kérdést magunkban, miután a gyógyszer szedését követően pár hónappal, a mérlegünk többet mutat, mint a gyógyszer szedése előtt. Elkeseredettségünkben legszívesebben a kukában látnánk ezt a gyógyszert, de nem felejthetjük el azt sem, hogy az antidepresszánsok a hízás mellett függőséget is okoznak. Persze nem olyan mértékben okoznak függőséget, mint egy nyugtató, azonban fontos szem előtt tartanunk a kockázatokat is, mielőtt megválnál tőlük.

Miért hizlal az antidepresszáns?

Az antidepresszánsoknak sajnos jelenleg kellemetlen mellékhatásaik vannak, ezért, aki ezt a módot választja a gyógyulásra, számolnia kell, hogy esetleg csökken a libidója, növekszik az étvágya vagy magasabb lesz a vérnyomása.

Az antidepresszánsok nem mindegyike okoz hízást. Viszont amelyek hízást okoznak, az azért van, mert hatással vannak ezek a gyógyszerek az anyagcserére, étvágyra, energiára is. A megnövekedett étvágynak köszönhetően, talán olyan ételeket is megkívánunk, amelyeket nem kellene. A lelassult anyagcserének köszönhetően viszont szintén gyarapodhat a súlyunk. Alacsony energiaszint miatt pedig kevésbé fogunk sokat mozogni, a fáradtság mellett a több alvás miatt is növekedhet a súlyunk.

Egy tanulmány szerint, a depressziós emberek között több a túlsúlyos. Nem csak az antidepresszánsok miatt következik be hizás, hanem a túlsúlyos embereknél is gyakrabban alakul ki a depresszió, ami a hízást okozza.

Miért hizlal az antidepresszáns? Egy zavarodott, szomorú nő áll a mérlegen

Melyik antidepresszáns nem hizlal?

Vannak emberek, akik nem jól reagálnak egy-egy antidepresszánsra, ezért a mellékhatásokat kevésbé tudják elviselni. Bennük megfogalmazódik az a kérdés, hogy melyik antidepresszáns nem hizlal?

Étvágytalanság antidepresszáns mellett

Van egy jó hírünk a számukra, mert vannak olyan antidepresszánsok, amelyeknél nem jellemző a hízás vagy nem is fordul elő. Ide tartoznak az SSRI gyógyszerek pl.: Prozac, Scippa amelyeknél nem ismert, hogy hízást tapasztalnak az emberek. Így Scippa esetében fogyás is megjelenhet, mivel az SSRI-k mellékhatása a kezdeti időszakban étvágyváltozással is járhat.

Vannak olyan hatóanyagtartalmú gyógyszerek is, amelyeknél mellékhatásként még a fogyás is megjelenhet. Ezeknek a gyógyszereknek a hatóanyagtartalma a bupropion. Ide tartoznak márkák alapján a Wellbutrin, Wellbutrin SR, Wellbutrin XL és a dohányzásról való leszokásban segítő gyógyszer a Zyban

Legújabb antidepresszánsok

A legújabb antidepresszánsok még mindig sok mellékhatással rendelkeznek, de hízás szempontjából kevésbé hajlamosabbak hízásra a régebbi gyógyszerekkel szemben. Legújabb antidepresszánsokra példa, amik kevésbé hízlalnak: Brintellix és a Trintellix.

Fogyás antidepresszáns mellett 

A fogyás antidepresszánsok mellett nem lehetetlen, még ha tapasztaljuk is az étvágynövekedést. Fontos sportolnunk és diétára fognunk magunkat. Nagyon nehéz lesz, de cserébe nem kell elhagyni a gyógyszert, ami amúgy bevált nekünk a mellékhatások ellenére.

Ezért a legjobb antidepresszáns gyógyszer, ami mellett tudunk fogyni, csak az étkezési szokásainkon és aktivitásunk múlik.

Frontin hizlal vagy sem?

A Frontin nem jellemző, hogy hizlal, de hatását tekintve előfordulhat akár hízás is. Ez abban mutatkozik meg, hogy a nyugtató hatására fáradtabbak vagyunk, többet alszunk és keveset mozgunk. A kedélyállapotunk javulásával is több kalóriát vihetünk be.