Miért nem használ az antidepresszáns? Gyógyszer, mégse segít

“Nem használ az antidepresszáns.”; “Hiába gyógyszer, nem hat az antidepresszáns.” Ezekhez hasonló mondatok hangzanak el néhány ember szájából. Vajon miért nem hat az antidepresszáns? Járjuk körbe azt a kérdést.

Ezért nem használ az antidepresszáns

Az, hogy nem használ az antidepresszáns, többféle és egyszerű okra is visszavezethető. Ha újabb stressz ér minket, mint munkahelyi vagy magánéleti problémák, akkor az újabb rossz közérzetet már nem biztos, hogy a gyógyszer tudja kezelni. Ha alkoholt vagy drogot használunk a gyógyszer mellett, az szintén probléma lehet. Ezek a problémák jelentős hatással lehetnek a hangulatunkra és olyan hangulatingadozást okozhatnak, amire a gyógyszer már nem tud reagálni. Emellett egyes gyógyszerek is befolyásolhatják, hogy hat-e vagy nem hat az antidepresszáns.

Gerald Nestadt kutató szerint, még nincs olyan kutatás, amivel tudjuk igazolni miért nem hat az antidepresszáns egyeseknél. A kutató szerint az újabb stresszes helyzetek okozzák a problémát és kevésbé a gyógyszer iránti tolerancia.

Ha nem használ az antidepresszáns, akkor semmi esetre se hagyd el azonnal a gyógyszert. Szükség van a gyógyszer lassú, fokozatos csökkentésére, mivel elvonási tüneteket okoz az antidepresszáns.

Ezek az elvonási tünetek, amik a leggyakoribbak a következők:

  • Fejfájás
  • Hányinger
  • Hasmenés vagy székrekedés
  • Nagyobb szorongás
  • Öngyilkos gondolatok

Legjobb antidepresszáns gyógyszer, ha nem használ az antidepresszáns

Ha nem használ az antidepresszáns, akkor semmiképp sem a legjobb gyógyszer az alkohol vagy a drog. Sokan úgy gondolják, hogy az alkohol vagy a marihuána megoldás lehet a problémára, de ez nem igaz. 

Az alkohol rendkívül pusztító hatással van a szervezetre, főleg a májra. Ha alkoholfüggők leszünk, pedig bele is halhatunk az alkoholba az évek alatt, hiába gondoljuk azt, hogy már pedig a lelki gondjainkra megoldással szolgált.

A kannabisz CBD olaj tartalma lehet, hogy segítségünkre szolgál, de a THC szintén függőséget okoz. Ne gondoljuk azt, hogy ez a növény ártalmatlan. A kannabisz olajat viszont kipróbálhatjuk a kedélyjavító antidepresszáns helyett. Azt viszont felejtsük el, hogy egy drog segíteni fog a lelki gondjainkon.

Ha a legjobb antidepresszáns gyógyszert keressük kedélybetegségünk javítására, akkor forduljunk orvoshoz, akinek már nagy tapasztalata van a gyógyszerekkel kapcsolatban. Ő tud nekünk olyan gyógyszert ajánlani, ami segíteni fog a depresszión vagy a szorongáson.

Nem használ az antidepresszáns. Szomorú ember gyógyszerrel a kezében.

Erős antidepresszáns létezik?

Az antidepresszánsok szerotonin visszavétel gátló hatásuk erőssége szerint 3 csoportba sorolhatók: Erős szerotonin visszavétel gátlók, Közepes szerotonin visszavétel gátlók és Gyenge szerotonin visszavétel gátlók.

Erős antidepresszánsok közé tartoznak:

  • Duloxetin: Cymbalta, Dulasolan, Dulodet, Duloxetin Mylan, Duloxetin Sandoz, Duloxetin Stada, Duloxgamma, Dulsevia
  • Fluoxetine: Floxet, Fluoxetine Vitabalans, Fluoxetin-Zentiva
  • Paroxetin: Paretin, Parogen, Paroxat, Paroxetin-Teva, Rexetin
  • Sertralin: Asentra, Sertadepi, Sertagen, Sertralin Sandoz, Sertralin-Teva, Sertralin-Zentiva, Stimuloton, Zoloft

Hány hét után hat az antidepresszáns?

Az erős antidepresszánsok, mint a Sertralin és a Fluoxetine esetében, egyeseknél 1-2 hét után már érezhető a hatása, de általában 4-6 hét után szokott jelentkezni a javulás. Vannak betegek azonban, akiknek 8 hét kell, hogy hasson az antidepresszáns.

A Fluoxetine és a Sertralin a leggyakoribb antidepresszánsok és legújabb antidepresszánsok közé tartozik jelenleg.

A Frontin antidepresszáns?

Lehet, hogy erősebb antidepresszánsra vágyunk, mint az eddigiek, de el kell, hogy keserítselek. A Frontin nem tartozik az antidepresszánsok közé. A Frontin nem antidepresszáns, hanem egy nyugtató.

A nyugtatók függőséget okoznak, így az elvonási tünetek is erősebbek, mint az antidepresszánsok esetén. Ezért ne számíts arra, hogy ez egy vény nélkül antidepresszáns, mert valójában egy nagyon erős gyógyszer.

Ha vény nélküli antidepresszáns szeretnél, akkor valamilyen gyógynövényes készítménnyel fogod szemben találni magad. Az, hogy gyógynövényt tartalmaz, nem jelenti azt, hogy nem lenne számodra hatásos. Bátran kísérletezz, mielőtt egy erős antidepresszánsra szánod magad.