Rivotril és Frontin: A nyugalom kulcsa vagy a függőség csapdája?

A Rivotril és Frontin a benzodiazepinek családjába tartozik. A Rivotril hatóanyaga clonazepam a Frontin hatóanyaga az alprazolam. Gyakran emlegetett gyógyszerek a Rivotril és Frontin a pszichés betegségben szenvedők között. Azonban mi az a benzodiazepin és mi a különbség a Frontin és Rivotril között? Járjuk körbe ezeket a kérdéseket!

Mi az a benzodiazepin?

A benzodiazepin olyan vegyület, amely a pszichoaktív gyógyszerek osztályába tartozik. Benzodiazepine vegyületet tartalmazó pszichoaktív szer a Rivotril és Frontin is. 

A Rivotril és a Frontin szorongásoldókhoz tartoznak, de benzodiazepine vegyületet tartalmazhatnak az altatók is.

A Rivotrilt és a Frontint gyakran használják pszichiátriai betegségek esetén, mint generalizált szorongás, depresszió, alvászavar, pánikbetegség és poszttraumás stressz. 

Nem csak a pszichiáterek által gyakran felírt gyógyszerek. Előfordul például az, hogy magasvérnyomásra írják fel. Háziorvos is fel tudja írni, de vannak olyan háziorvosok, akik előbb inkább pszichiáterhez küldenek minket.

Azonban egyre többször fordul elő, hogy visszaélnek a benzodiazepine gyógyszerekkel. Ezért a Rivotrilt már csak személyi felmutatásával adják oda a gyógyszertárban.

A Rivotril és Frontin erős függőséget okozó szerek, ezért káros a hosszú távú használatuk.

Rivotril és Frontin. A két gyógyszer egy képen.

Miért káros a Frontin és a Rivotril?

A Rivotril és a Frontin szedése segítséget nyújthat a betegek számára, de csak akkor, ha rövidebb ideig szedik. Hosszabbtávon nem ajánlott a szedésük, több ok miatt sem.

Egyrészt függőséget okoz, ami nem csak lelki függőséget jelent, hanem testi függőséget is. Így, aki nem szeretné már többé szedni a gyógyszert, számolnia kell elvonási tünetekkel is. A gyógyszert elhagyni csak úgy lehet, ha nem akarunk kínokat átélni, hogy havonta 10%-ot kell csökkentenünk. Még így is lesznek elvonási tüneteink, de valószínűleg nem kell olyan súlyos elvonási tünettel számolnunk, mint hallucináció.

Másrészt a Rivotril és Frontin hosszú távú szedése szellemi hanyatlást okoz. Főleg az időseknél megfigyelhető a jelentős kockázat az Alzheimer kórra és a demenciára. Azok az idősek, akik 3 hónapnál tovább szedték a Rivotrilt vagy a Frontint, azoknál 51% volt az esély, hogy kialakuljon a kettő közül valamelyik betegség.

Harmadrészt a Rivotril és Frontin függőséget okozó hatását sok orvos nem ismeri el, mi betegek megbízunk az orvosokban, akik felírják nekünk ezt a gyógyszert. Azonban a tolerancia miatt egyszer csak azt vesszük észre, hogy már nem hat a Frontin, így az orvos azt gondolhatja emelni kell az adagunkat. Végül ördögi körbe kerülünk, mert úgy gondoljuk, mindig csak emelni kell az adagot. Egyszer már csak azt vesszük észre, hogy magas dózisban szedjük, azonban nem hat a gyógyszer. Függők lettünk és lejönni a gyógyszerről nem épp egyszerű, tekintettel arra, hogy sok orvos el se ismeri, hogy függőséget okoznak ezek a gyógyszerek.

Rivotrilt és Frontint kinek írnak fel?

Az orvosok Rivotrilt alkalmaznak epilepszia, generalizált szorongás, szociális fóbia, depresszió, pánikbetegség, izomgörcsök esetén.

Rivotrilt és Frontint felírhatnak pszichiáterek, háziorvosok, neurológusok és általános orvosok is.

Lényegében, ha valamilyen pszichiátriai betegségben szenvedsz, akkor előfordulhat, hogy a pszichiátered tanácsolni fogja a két gyógyszer közül valamelyiket. Azonban ne felejtsd el, hogy annak ellenére, hogy az orvosok abba a hibába esnek, hogy hosszabb távon felírják ezeket a gyógyszereket, ezek a gyógyszerek nem szedhetőek hosszabb távon. Ez a gyógyszertájékoztatóban is szerepel.

Rengeteg kutatás szól a hosszú távú szedés káros következményeiről.

Összességében, ha elfogadod az orvos tanácsát és kiváltod a gyógyszert, légy tisztában a következményekkel is. Lehet, hogy az orvos írta fel neked ezt a gyógyszert, de sok esetben azok az orvosok, akik felírják, már nem fognak neked tudni segíteni a leszokásban.

Meddig kell szedni a Rivotrilt és Frontint?

A felsorolt káros hatások miatt, csak rövidtávon érdemes szedni ezeket a gyógyszereket. A rövid táv 1-2 hetet jelent. Ne kísérletezgess azzal, hogy alkalmanként szeded ezt a gyógyszert, mert könnyen a rabjává válhatsz. Az alkalmankénti szedésből 3 majd 2 naponta szedés lesz és végül ott tartasz, hogy már mindennap szeded, tolerancia alakult is és emelni kell az adagot.

Összességében mindenképp került a Rivotril és Frontin hosszú távú szedését, ami minimum 3 hónapot jelent.