ESCITIL – Mire jó és milyen mellékhatásokkal jár?

ESCITIL milyen gyógyszer?

Az ESCITIL egy olyan gyógyszer, amely az úgynevezett szelektív szerotonin újrafelvétel-gátlók (SSRI) csoportjába tartozik. Ez a gyógyszer főként depresszió, pánikbetegség és szorongásos zavarok kezelésére használható. Ezen kívül az ESCITIL alkalmazása javasolt az obszesszív-kompulzív zavar (OCD), illetve a társadalmi szorongás kezelésében is.

Hatóanyaga és adagolása

Az ESCITIL hatóanyaga az escitalopram, amely hatékonyan segíti a serotonin újrafelvételének gátlását, ezzel hozzájárulva a hangulatjavító hormon szintjének növeléséhez. Az ESCITIL adagolása betegtől függően változik. Általában naponta egyszer, reggel vagy este kell bevenni, étkezéstől függetlenül. A kezdő adag általában 10 mg, de ez szükség szerint növelhető akár 20 mg-ig is.

ESCITIL - Mire jó és milyen mellékhatásokkal jár?

Vélemények az ESCITIL-ről

Az ESCITIL vélemények széles skáláját fedik le a betegektől. Sokan dicsérik a gyógyszer hatékonyságát, míg mások a mellékhatások miatt panaszkodnak. A vélemények alapján az ESCITIL segít stabilizálni a hangulatot és csökkenti a szorongást, de néhány betegnél olyan mellékhatásokat is okozhat, mint az álmatlanság, hányinger vagy fejfájás.

ESCITIL és alkohol

Az ESCITIL és alkohol együttes bevitele nem ajánlott. Az alkohol befolyásolhatja a gyógyszer hatékonyságát és súlyosbíthatja annak mellékhatásait. Emellett az alkohol önmagában is depresszióhoz vezethet, ami ellentmond az ESCITIL céljának.

Az SSRI-k (szelektív szerotonin-visszavétel gátlók) az egyik leggyakrabban használt antidepresszáns csoport, amelyet depresszió és számos szorongásos zavar kezelésére alkalmaznak. Az alkohol fogyasztása SSRI szedése mellett több okból is kerülendő:

 1. Erősített mellékhatások: Az SSRI-k és az alkohol egyaránt befolyásolják az agy neurotranszmittereinek működését. Az alkohol fogyasztása növelheti az SSRI-k mellékhatásait, mint például a szédülés, álmosság, és koordinációs problémák.
 2. Csökkent gyógyszerhatás: Az alkohol zavarhatja az SSRI-k hatásmechanizmusát, ami csökkentheti a gyógyszer hatékonyságát a depresszió és szorongás kezelésében.
 3. Súlyosbodó depresszió és szorongás: Az alkohol önmagában is depresszív hatású lehet, ami ellentétes hatást válthat ki, különösen hosszú távon. Az alkoholfogyasztás súlyosbíthatja a depresszió és szorongásos állapotokat.
 4. Kockázatos viselkedés növekedése: Az alkohol befolyásolja az ítélőképességet és növelheti az impulzív viselkedést, ami különösen veszélyes lehet olyan személyek számára, akik már kezelés alatt állnak mentális egészségügyi problémákkal.
 5. Interakciók és toxikus hatások: Néhány SSRI és alkohol közötti kölcsönhatás toxikus hatásokhoz vezethet, például májkárosodáshoz vagy súlyosabb idegrendszeri mellékhatásokhoz.

Ezért fontos, hogy az SSRI-kat szedő személyek kerüljék az alkoholfogyasztást vagy szorosan egyeztessenek kezelőorvosukkal a biztonságos alkoholfogyasztás mértékéről.

Mellékhatások

Az ESCITIL mellékhatásai között szerepelnek olyan gyakori tünetek, mint a fejfájás, álmatlanság, hányinger vagy fáradtságérzet. Ezenkívül bizonyos esetekben előfordulhat étvágytalanság, szédülés, izgatottság vagy akár szexuális zavarok is. Fontos, hogy ha bármilyen mellékhatást észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz.

Az ESCITIL leggyakoribb mellékhatásai között szerepelhetnek a következők:

 1. Fejfájás – Gyakori mellékhatás, ami általában kezelés megkezdésekor jelentkezik és idővel megszűnik.
 2. Fáradtság – Sokan érzik magukat fáradtnak vagy kimerültnek a gyógyszer szedése alatt.
 3. Hányinger – Ez is egy gyakori panasz, különösen a kezelés elején.
 4. Szexuális diszfunkció – Ilyen lehet az orgazmus elérése nehézsége vagy a szex iránti érdeklődés csökkenése.
 5. Szájszárazság – Gyakori mellékhatás, amely hosszabb ideig tartó szedés esetén is fennállhat.
 6. Alvászavarok – Alvási problémák, mint az álmatlanság vagy épp ellenkezőleg, túl sok alvás.
 7. Szorongás, idegesség – Néhány ember számára paradox módon az SSRI-k szorongást vagy idegességet okozhatnak.