Az aggodalom nem megoldás, Ismerjük meg a szorongás fajtáit

A szorongásos zavarok a típusai a leggyakoribb mentális betegségek közé tartoznak, de mielőtt belevágnánk a betegség részleteiben, először legyünk tisztában vele mi is az a szorongás.

A szorongás ugyanis az ember természetes reakciója

„Legyőztem a szorongást” – Hangzott a válasz Kittitől, de nem is biztos, hogy betegségben szenvedett.

Bizonyos helyzetekben, melyek félelmet keltenek bennünk és veszélyes lehetnek ránk nézve normális dolog szorongani.

Tehát maga az állapot alapvetően nem számít betegségnek, csupán akkor válik azzá, ha folyamatosan jelen van az életünkben, és azt erőteljes megnehezíti, és teljesen irracionálisan kapcsol be olyan szituációknál, ahol nem kéne.    

A szorongásos zavaroknak több alcsoportja is van, és ezek egész széles skálán mozoghatnak, viszont a tudomány 4 fő szorongás típust különbözteti meg, ezekre pedig lentebb részletesen is kitérek.

Generalizált szorongásos zavar típus

A mindennapok megkeserítője, a generalizált szorongás más néven GAD szorongás típus, megjelenhet az élet bármely területén és folyamatosan kísérti áldozatát. Ez egy állandósult állapot, amit a beteg olyannyira meg is szokhat, hogy el is felejti, milyen szorongás nélkül élni az életet.

Egyeseknél még a beteg sem veszi észre, hogy szorong, viszont ez ugyanúgy kihat a teljesítményére a munkahelyen, az emberi kapcsolataira vagy a relaxáció teljes hiányát eredményezheti, az ilyen emberek nagyon nehezen tudnak lazítani. 

A leggyakoribb generalizált szorongás testi tünetei: nyugtalanság, idegesség, gondolkodás- és koncentrációs zavar, ingerlékenység, izomfeszülés.

Pánikbetegség szorongás típus

Tünetei alapján bár különbözik a szorongás többi fajtájától, de ide sorolandó.

Pánikrohamot sokan megtapasztalnak életük során, viszont van, akinél ez többször előfordul, heti vagy akár napi szinten. A szorongásos rohamok lecsaphatnak váratalanul, de kiválthatják őket bizonyos szituációk esetleg traumák helyszínei ennél a szorongás típusnál.

A szorongásos roham tünetei:  szájszárazság, kézremegés, zsibbadás, arcpír, nyirkos tenyér, verítékezés, halk beszéd.

Meditáció közben elmúlik a szorongás

A poszttraumás stressz (PTSD) is nagyon hasonló.

Ne feledd, a pánikbetegség leküzdhető.

Szociális szorongásos zavar típus

Nagy mértékben megnehezíti a szociális életet ez a szorongás típus.

Az ebben a szorongás típusban szenvedők folyamatosan tartanak mások véleményétől, ezért kerülik a konfrontálódást, nem kezdeményeznek.

Sokszor inkább elbújnak ezért az olyan mindennapi helyszínek, mint az iskola vagy munkahely pokol számukra. Nagyban megnehezíti a barátkozást és olyan alapvető szituációkat, mint egy telefonbeszélgetés. 

Fóbiák szorongásos típusa

A szorongás típus félelem tárgya lehet szinte akármi: tárgy, helyszín, ember, állat stb.

A világon 500-nál is többféle fóbia szorongás típust különböztetünk meg a leggyakoribbak: vér, magasság, pók, kígyó.

Az emberek próbálják elkerülni a fóbiájuk tárgyát, ám ez nem mindig oldható meg könnyen. Akinek valamilyen fóbiája van olyan félelemet és szorongást érez ebben a típusban az adott dolog vagy helyszín iránt ami egyáltalán nem reális ebből következőleg nem is egészséges.

A pókfóbia is a fóbiák közé tartozik.

Összességében kijelenthetjük, hogy szorongásos betegség típusai sokszor csak a fejünkben létezik, és talán ezért is olyan nehéz legyőzni, mivel nincs rá egyértelmű gyógyír.

Általában pszichoterápiát ajánlanak a szorongás típusaira

Azon belül is a dolgok elfogadása, amit a betegnek meg kell tanulnia, hogy nem aggódhat olyan dolgokon amire egyáltalán nincs ráhatása. Ezen felül antidepresszáns gyógyszerek is érhetnek el javulást a szorongás típusainál, de hatásosak lehet stressz menedzseléssel kapcsolatos technikák is.

Viszont a legjobb szorongás elleni gyógyszer nem a pirulákban rejlik, hanem a problémák megoldásában. Ne feledd, ok nélküli szorongás nem létezik, mindig van egy megoldatlan probléma a háttérben.