Kleptománia: a veszélyes vonzalom és kihívásai a betegnek

A kleptománia egy olyan pszichés betegség, amikor a beteg késztetést érez arra, hogy ellopjon dolgokat, aminek nem a személyes haszonszerzés a célja.

A kleptomániában szenvedő emberek olyan dolgokat is ellopnak, amiket valójában meg tudnának venni, így őket nem az anyagi tárgyak halmozása hajtja, hanem valójában egy kényszeres cselekvés állt a háttérben.

Kleptománia lelki okai

A kleptománia lelki okai a szorongás, hangulatingadozás, valamilyen gyógyszer vagy szer használata, de érdekes módon evészavar is állhat a háttérben.

A kleptomániásak izgatottságot éreznek, amint jön egy alkalom, hogy lophassanak, de ez az öröm nem tart sokáig, igazából olyan, mint az alkoholizmus. Később jön a bűntudat és önvádaskodás. Azonban a kleptománia mégis örömöt és izgatottságot okoz, ezért újra és újra, az az ciklikusan megtörténnek a lopások. Mivel bűncselekményt hordoznak a lopások, ezért nagyon kellemetlen betegségről van szó.

Úgy érezhetik már eleget szenvedtek az életben lelkileg és a lopással valamit visszakaphatnak. Ez egyfajta kompenzáció. Így a bolti lopások mögött gyakran kleptománia áll a háttérben.

egy ember lop a boltból

Kleptománia tünetei

  • Erős vágy a lopásra. (Izgalommal tölti el a gondolat és jól esik neki.)
  • A lopott tárgyak kidobása. (Mivel gyakran olyan dolgokat lop el, amire nincs szüksége vagy ő maga is meg tudja venni.)
  • Bűntudat és depresszió érzése lopás után. (Előfordul öngyilkossági kísérlet is a lopás után. Az emberek elítélik és büntetést kaphat. )
  • A lopások ciklikusan megjelenése. (Gyakran lop, nem csak párszor)
  • Tervezés nélküli lopások. (Előre nem tervezi el a lopásokat, hirtelen felindulásból teszi.)

Kezelése

Mivel a kleptománia az agy szerotonin és dopamin szintjének a nem megfelelő működése miatt alakul ki, ezért gyógyszeres terápiával csökkenthetőek a tünetek. Ha a beteg végre meg tudja állni a lopási kényszert, az további boldogsághormont adhat neki.

Az ilyen féle boldogsághormon növekedés pedig már teljesen legális lesz és nem kell többé azon aggódnia, hogy megint megbüntetik.

Állítólagosan nem gyógyítható betegség, azonban egy színésznő Winona Ryder is kigyógyult ebből a betegség, így mindenkinek megvan a lehetősége, hogy meggyógyuljon.

A kognitív viselkedésterápia is segítségül szolgálhat, nem csak a gyógyszerek.