A 10 leggyakoribb pszichiátriai betegségek

1. Leggyakoribb pszichiátriai betegség: Depresszió

A leggyakoribb pszichiátriai betegségek közé tartozik a depresszió, ami állandó szomorúsággal, lehangoltsággal jár. Nem kizárólag lelki okokra vezethető vissza, hanem agy nem megfelelő kémiája is okozhatja. Mivel ugyanolyan betegség, mint a cukorbetegség, ezért semmiképp sem elítélendő és nem lehet rá azt mondani, hogy csak szedje össze magát a beteg.

2. Generalizált szorongás

A generalizált szorongás a leggyakoribb pszichiátriai betegségek közé tartozik. A beteg nem tudja meghatározni, hogy mitől szorong. A szorongásra nagyon intenzív és mindentől retteg. Az egyén mindennapi tevékenységeit korlátozza, nehezére esik fürdés vagy a ház körüli teendők elvégzése, de még a munkába járás is.

3. Kényszerbetegségek

Olyan kényszergondolatok vagy kényszeres cselekvések, amelyek szorongással töltik el az egyént a nap folyamán. Idetartozik a rendmánia, tisztaságmánia, kézmosás, ellenőrizgetések. A kényszerbetegség, más néven OCD a szorongásos zavarokhoz tartozik. Kialakulásának oka gyermekkori trauma is lehet. A fiatal felnőttkorban alakul ki.

4. Bipoláris zavarok

A Bipoláris zavar is a leggyakoribb pszichiátriai betegségek közé tartozik. Az érzelmek hullámzóak ennél a betegségnél. Egyszer jó kedve a betegnek, máskor pedig rossz kedve, de csak nagyon lerövidítve. Igazából fázisokból áll. Van hipomániás fázis, depresszív fázis és kevert fázis.

5. Leggyakoribb pszichiátriai betegségek: Skizofrénia

Sajnos a skizofrénia is a leggyakoribb pszichiátriai betegségek közé tartozik. Gyakran összetévesztik a többszörös személyiségzavarral, de valójában nem erről van szó. A skizofrén ember hangokat hall, hallucinál és tévképzetei vannak. A skizofréniának azonban negatív tünetei is vannak, ami érzelmi gondokban mutatkoznak meg. A skizofrénia kábítószer használat után is kialakulhat, de bizonyos gyógyszerektől is.

Ideges, zavarodott nő

6. Autizmus

Sajnos az autizmus is a leggyakoribb pszichiátria betegségek közé tartozik. Ez egy életen át tartó betegség, ami a kommunikációban mutatkozik meg a leginkább. A betegek egész életükben teljes ellátásra is szorulhatnak, de vannak olyan autisták, akik nem ennyire betegek. Az autizmus gyakoribb a fiúknál és gyakran jár együtt értelmi fogyatékossággal is.

7. Leggyakoribb pszichiátriai ebtegségek: ADHD

Az ADHD a figyelemhiányos hiperaktív zavar szónak a rövidítése. Tünetei a hiperaktivitás, figyelemzavar, feledékenység. A hiperaktív gyerek nem csak a családja életét, de osztálytársai életét is meghezíti. A betegség kihat az egyén társas kapcsolataira, iskoláira és munkahelyére is. Az ADHD a fiúknál háromszor gyakoribb, mint a lányoknál.

8. Étkezési- és táplálkozási zavarok

Anorexia, bulímia tartozik ide. Az anorexia esetén egy olyan testképzavar áll a háttérben, amikor lelkileg lesoványodik az egyén. Mindent megtesznek, hogy ne legyen normális a testsúlyuk a magasságukhoz képest. Fogyókúráznak és edzenek ennek érdekében.

A bulímiát falási rohamok jellemzik, leggyakrabban édesség fogyasztása jellemzi.

9. Leggyakoribb pszichiátriai betegségek: Poszttraumás stressz

A poszttraumás stressz is a leggyakoribb pszichiátriai betegségek közé tartozik. Kínzó gondolatok és bevillanó képkockák jellemzik, de a tünetek nagyon sokfélék lehetnek még. A poszttraumás stresszt bármilyen trauma kiválthatja. Kezelése pszichoterápiával és gyógyszeres kezeléssel is lehetséges.

10. Szenvedélybetegségek

A szenvedélybetegségek közé tartozik a drogfüggőség, szexfüggőség, társfüggőség, kényszeres vásárlás, számítógép függőség és munkafüggőség.