A mindennapok megrontója, Generalizált szorongás: küzdjük le

A generalizált szorongásos zavar (GAD) a szorongásos zavarok egyik leggyakoribb formája, a világon élő emberek 3-4%-át érinti és bélyegzi meg nekik a mindennapok hangulatát. 

A generalizált szorongás tünetei minden élethelyzetre kiterjedhet és általános módon jelentkezik, tehát folyamatosan jelen van az egyén életében és nem hagy neki sokszor egy perc nyugtot se. Kényszeres aggódást vált ki jelentéktelen dolgokon is, és mértéktelen szorongást visz az ember életébe. 

Mentálisan megterhelő állapot

Ami erősen kihat az iskolai vagy munkahelyi teljesítményre, romlik a koncentrálás, illetve alacsony energiaszintet is okoz. Gyakori tárgya lehet az aggodalomnak a határidőktől való szorongás, az iskolai osztályzatoktól való félelem és megfelelési kényszer az élet bármely területén. 

Iskolás gyerekek is veszélyben vannak a generalizált szorongástól

A pszichológiai tünetek mellett kellemetlen fizikai tüneteket is produkálhat

mint például:

-izomfeszülés

-alvászavarok

-immunrendszer gyengülés

-gyomorfájdalom/emésztési problémák

-szédülés

A fentebb felsoroltak csak néhányai a sok-sok egészséget károsító tünetnek, ezeken felül vezethet még magas vérnyomáshoz is. 

Sajnos mivel nem súlyosak a tünetek és leginkább hosszútávon vehetők észre, ezért kevesen fordulnak orvoshoz vele. Emiatt a lappangó állapot miatt sem az egyénnek sem a külvilágnak nem könnyű felismernie, hiszen akárki szoronghat és aggódhat, egy bizonyos mértékig ez természetes állapot, egy határon túl viszont komoly betegség, ezért akinél napi szinten előfordul legalább 6 hónapon keresztül, mindenképpen keressen fel orvost!

Mitől alakulhat ki a generalizált szorongás?

Egyértelmű választ nem találtak a kutatók, de több dolog is hatással lehet a kialakulására. 

-öröklött gének

-átélt traumatikus események

-alkohol vagy drog függőség

-hosszútávú rossz egészségi állapot

A személyiségnek is köze lehet ahhoz, hogy valakit folyamatos szorongás kínozzon, a negatív gondolatok és negatív életszemlélet könnyen vezethet hozzá, miközben az egyén észre se veszi, hogy a hangulata napról napra romlik.

Gyermekkorban is kialakulhat a generalizált szorongás

Ezért fontos, hogy szülőként ne támasszunk irreális elvárásokat a gyermek felé és tanítsuk meg időben a stressz megfelelő kezelésére. Sajnos az iskolai határidők, mint például a házi feladat leadása illetve a sorozatos dolgozat írások mind-mind előidézhetnek ilyen állapotot az erre fogékony gyerekeknél, ezért nagyon fontos a szülő hozzáállása, hiszen a szorongás semmire sem megoldás és nagyban ronthatja a teljesítmény és az élet élvezetét.  

Hogyan győzzük le ezt a betegséget? Meddig tart a generalizált szorongás?

Mint minden szorongás és mentális zavarra két fő kezelésmód létezik a generalizált szorongásra, a pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés. 

A generalizált szorongás leküzdésére relaxációs gyakorlatokat érdemes kipróbálni, de a kognitív, illetve magatartásterápia is segítségünkre lehet. A másik megoldási halmazba tartoznak a hangulatjavító és szorongáscsökkentő gyógyszerek. 

A jóga is segíthet, ha generalizált szorongásunk van.

Viszont még jobb megoldás a megelőzés, ami sikeres lehet, ha időben észrevesszük a generalizált szorongást. Ne féljünk segítséget kérni, mivel a pszichológiai betegségek legyőzése a korai állapotokban a legsikeresebb. Figyeljünk az egészséges életmódra, mértékelt alkohol fogyasztás, illetve vitaminokban dús étrend. 

Ha arra gyanakodsz, hogy generalizált szorongásod van, akkor végezhetsz tesztet az interneten is.