B1 Vitamin és Szorongás: Hogyan Segíthet a Szorongásban?

Milyen az a B1 vitamin?

A B1 vitamin hatással van az idegrendszerre és a szellemi teljesítőképességre, az az a szorongásra. Túladagolni nem lehet a B1 vitamint, mivel vízben oldódik, ezért vizelettel együtt távozik a felesleg. Alkoholfogyasztók és dohányzók esetén fokozott bevitelre van szükség belőle.

A pszichés betegségek gyakran B1 vitaminhiányra vezethetők vissza. A depresszió egyes típusai jól kezelhetőek napi 400 mg B1 vitaminnal.

Szorongás: Egy olyan probléma, ami depresszióval jár együtt

A gyerekkori traumák később depressziót okozhatnak, a krónikus stressz pedig szorongást. A két betegség külön külön is erősíti egymást. A depressziónak és a szorongásnak a tünetei közösek: érdektelenség, alvászavar, koncentrációs problémák és fáradtság.

Légy boldog: A szorongás ellenszere a B1 vitamin

B1 Vitamin és Szorongás Kapcsolata

A B1 vitamin segít a dopamin és szerotonin neurotranszmitereinknek az üzenetek szállításában, az az segít abban, hogy agyunkban megfelelő szintű legyen a dopamin és szerotonin szint, ami a boldogság érzetért felelős.

Szorongás testi tünetei, hogy nyugtalanok vagyunk, verejtékezünk, pirulunk és heves szívdobogásunk van. 

Szorongás lelki tünetei a túlzott aggódás, félelem a rossz döntésektől. A szorongás lelki tünetei közé tartozik még, hogy mindig mindennek a legrosszabb kimenetelét látja.

Fontos megemlíteni a C vitamint is szorongás ellen.

Egy finom tojásos ételben sok B1 vitamin található, amely segít a szorongás ellen.

Hogyan lehet növelni a B1 vitamin bevitelét, akár természetes módon? Miben található B1 vitamin?

A B1 vitamint elsősorban hús ételekből tudod bevinni. Ha sok B1 vitamint szeretnél a szervezetbe juttatni szorongás ellen, akkor egy teljes kiőrlésű kenyeret kenj meg csirkemájjal és szelj rá retket. A teljes kiőrlésű kenyér, csirkemáj és retek is tele van B1 vitaminnal.

Hüvelyesek közül a bab van tele B1 vitaminnal, így egy finom bableves vagy chilis bab nem kihagyható az étrendedből.

A tojásrántotta egyszerűen elkészíthető és kiváló B1 vitamin forrás szorongásra.

A hajdina, barna rizs, teljes kiőrlésű pékáru mind a diétázók étrendjébe tartozik és B1 vitaminban gazdagok is ezek az élelmiszerek.