Xanax hatása

A Xanax hatással van a szorongásos betegségekre, mint például a pánikbetegség és a szociális fóbia, de használják depresszió kezelésére és alvászavarra is. Hatóanyaga az alprazolám, ami a benzodiazepin gyógyszerek csoportjába tartozik. Erős nyugtató, tehát nagyon komoly függőséget okoz, megszabadulni tőle csak nagyon nehezen lehet a súlyos elvonási tünetek miatt. A Xanax elvonási tünetei borzalmasak. Közéjük tartozik az agresszivitás, remegés, poszttraumás stressz tüneteinek előtörése, súlyosabb esetben a hallucináció és a hanghallás.

Xanax hatása

Alprazolam gyógyszert a szociális fóbiára

A szociális fóbia egy olyan betegség, amiért az elszenvedők nem tudnak közösségben enni, inni vagy beszélni. A Xanax hatással van erre az erős szorongásra, és ellazult állapotot ér el az ilyen betegeknél, így ők is élhetnek teljes életet. Fontos azzal tisztában lenni, hogy a probléma okát nem oldja meg, csak elnyomja azt. A szociális fóbia mögött gyakran gyerekkori traumák állnak, mint az osztályon belüli kiközösítés.

Xanax a pánikbetegségre

A pánikbetegség szorongásos állapotként jelenik meg, amikor a beteg annyira izgatott lesz, hogy alig kap levegőt, szíve gyorsan ver, reszket és szédül. A Xanax ezzel az állapottal is megbírkózik. Szorongásoldóként funkcionál, ami megelőzi vagy elmulasztja ezt az állapotot. Mivel a Xanax bevétel után gyorsan hat, ezért rosszullét közben is szokták adni a mentősök.

Xanax az alvászavarra

Gyakran az alvászavar hátterében a stressz áll, ezért gyakran adják olyan betegeknek, akik alvászavarral küzdenek. Sajnos sok esetben nem használ semmit, mert sokszor szervi okai lehetnek annak, hogy valaki nem tud aludni, nem a stressz. Néhány esetben viszont a Xanax hatással lehet az alvászavarra is.

Xanax és a depresszióra

Az alvászavarhoz hasonlóan a depresszió forrásának is a szorongást tekintik. Viszont ennél a betegségnél se segít sok esetben. Az is gyakran előfordul, hogy csak rontja a beteg állapotát. Gyakran tanácsolják az orvosok, hogy szedje még, mert jobb lesz, ennek eredménye a komoly függőség, ebből csak nehezen tud kijönni a beteg. Az élete egy pokollá változik.

A xanax betegtájékoztatóját itt olvashatod: https://www.webbeteg.hu/gyogyszerkereso/xanax-0-25-mg/3618/betegtajekoztato