Bipoláris depresszió: Az érzelmi hullámvasút és utazása

A bipoláris depresszió a depresszió egyik fajtája, a lehangoltságon kívül viszont jellegzetes tünete a felhangolt időszak is. A népesség kb 1%-át érinti, az első tünetek pedig fiatalkorban jelentkeznek bipoláris depressziónál. Érzelmi hullámvasútnak is szokták nevezni, az illető ugyanis ok nélküli nagyon erős és szélsőséges hangulatingadozásokat tapasztal meg.

Mi a bipoláris depresszió pontosan?

A bipoláris depresszió olyan mentális probléma, amelyet az érzelmi ciklusokra jellemző változékonyság jellemez. 

Ezek az érzelmi ciklusok két fő fázisból állnak: a depressziós fázisból, amely súlyos szomorúságot és lehangoltságot eredményez, és a mániás vagy hipomániás fázisból, amely súlyos hangulati emelkedést hoz magával. 

A két szélsőséges fázis tüneteit a bipoláris depressziónak lentebb felsorolva láthatjátok:

Depressziós Fázis:

-Súlyos szomorúság és lehangoltság

-Aluszékonyság vagy alvászavarok

-Energiahiány és fáradtság

-Koncentrációs nehézségek

-Érdeklődésvesztés szinte minden tevékenység iránt

-Önértékelési problémák

-Öngyilkos gondolatok vagy cselekedetek

Mániás Fázis:

-Súlyos hangulati emelkedés

-Fokozott energia

-Csökkent alvásigény

-Túlzott önbizalom

-Kockázatos és hirtelen döntések

Önbizalomhiányos, lehangolt gyerek , aki fekszik az ágyon, mert bipoláris depressziója van

A hipomániás fázis a mániás fázisnak egy erősebb formája, amelyben a beteg teljesen jól érzi magát, produktívabb, kreatívabb és boldogabb időszakot él át.

Érdemes megjegyezni, hogy a két fázis egyszerre is jelentkezhet, ilyenkor ezt kever fázisnak nevezzük. A kevert fázis a legkevésbé stabil a bipoláris depresszióban, és emiatt a legveszélyesebb és legmegterhelőbb is a betegre nézve. Ilyenkor az egyén tünetei egyszerre lehetnek akár a következők: nyugtalanság, szorongás, agresszivitás, öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok, félelem, paranoia, üldözéses téveszmék. 

A fázisok között eltelhetnek hetek, hónapok, de akár évek is, viszont van, akinél a hangulatingadozás napi szintű. A kiszámíthatatlansága miatt nehezen diagnosztizálható, és megesik, hogy összekeverik más betegségekkel a bipoláris depressziót például: skizofrénia, pajzsmirigy túlműködés, vérszegénység. 

Bipoláris depresszió Kezelése

A jelenlegi orvostudomány álláspontja szerint jól kezelhető a bipoláris depresszió, gyógyszeres terápiával csökkenthetők a tünetek. A gyógyszerek közé tartoznak a hangulatstabilizálók, antipszichotikumok és antidepresszánsok. 

Egy antidepresszáns gyógyszert tart a nő a képen

Azonban a kezelést minden esetben az egyén egyedi szükségleteinek és tüneteinek figyelembevételével állítják össze. 

Az életmódbeli változások is fontosak a kezelésben. Az egészséges étkezés, a rendszeres testmozgás és a megfelelő alvási szokások segíthetnek a bipoláris depresszió tüneteinek enyhítésében. 

Sajnos a statisztikák szerint sokan vannak visszaesők, és még a gyógyszeres kezelés mellett is tapasztalhatók hangulatingadozási fázis tünetek. 

Ezzel a betegséggel való együttélés nagyban megnehezíti a mindennapokat, és sokszor a körülöttük lévő embereknek sem egyszerű. Fontos a támogató közösség, és az elfogadás bipoláris depresszióban szenvedők esetén, akik ugyanis ebben a betegségben szenvednek, nem önszántukból válnak az egyik napról a másik napra depresszióssá vagy akár őrülten boldoggá és hiperaktívvá. 

Honnan tudom, hogy bipoláris vagyok?

Bipoláris zavar teszttel meg tudjuk nézni, hogy van-e erre esély, de csak orvos tudja ezt megmondani igazán, hogy betegek vagyunk-e. A bipoláris depresszió és bipoláris zavar nem ugyanaz, de a bipoláris zavar tartalmazza a bipoláris depressziót.

A bipoláris zavar kezelése gyógyszer nélkül pszichoterápiával lehetséges.