Álmatlanság lelki okai: Szüntesd meg és élj boldogabb életet

Az álmatlanság lelki okai nagyon sokrétűek.

Az álmatlanság lelki okai között szerepel a nap közbeni stressz vagy tartós stresszes állapot, szorongásos betegségek, depresszió, bizonyos gyógyszerek vagy drogok, korábbi traumák, esetleg egy szeretett személy elvesztése. 

Amikor elveszítjük egyik szerettünket az is lehet az álamatlanság lelki oka. Nagyon nehéz feldolgozni egy halálesetet, mert gyakran érezzük magunkat felelősnek, nem mondtunk el neki mindent, amit szerettünk volna, vagy nem bántunk vele megfelelően. 

Az álmatlanság lelki oka a depresszió is, amit nem csak a gyászoláskor tapasztalunk meg.

A depresszió és alvászavar egy ördögi kör.

A depresszió nagy szerepet játszik az álmatlanságban

Mivel, ha nem aludjuk ki magunkat, akkor napközben is depressziósak leszünk.

A megfelelési kényszer az álmatlanság lelki okai között szerepel. Amikor iskola előtt nehezen tudunk eladni, mert csak az jár a fejünkben, hogy sikerül-e a legjobb jegyet szerezni. Ennek oka a szülői nyomás. Szeretnénk a szülőknek megfelelni, mert ha nem tudjuk hozni az elvárt szintet az önbizalomhiányt és depressziót is okoz.

A harag, düh, lelkiismeret furdalás, konfliktusból eredő feszültségek az álmatlanság lelki okait kísérik.

Azonban az álmatlanság lelki okai között szerepel, ha félünk attól, hogy elveszítjük az állásunkat. Ilyenkor megjelenik a szemünk előtt, hogy miből és hogyan fogunk megélni. Óriási terhet róhat ránk ez a fajta félelem.

Fontos kezelni a megfelelési kényszert pszichológussal

A megfelelési kényszer nagy lelki terhet okoz

Gyerekként ez nagyon nehéz, mert a felnőttek nem mérik fel a súlyás a problémának és elbagatelizálják azt.

Az kóros  álmatlanság tünetei egyértelmű jelek számunkra. Az éjszakai légzéskimaradás, más néven alvási apnoe nehezen felismerhető, mert az egyén úgy gondolja, hogy az éjszaka folyamán jól aludt.

Az alvási apnoét súlyosbítják a lelki okok is. Fontos ezért kezelni az éjszakai légzéskimaradást, mert ez a betegség egy ördögi kört indíthat be. 

Nincs rosszabb annál, ha valaki teljes vagy kóros álmatlanságban szenved és napközben is rosszul érzi magát lelkileg.

Előfordul azonban, hogy a túl sok alvás okozza a depressziót. Ez a másik véglet. A túl sok alvás okai között szerepel a depresszió, gyógyszerek, betegségek, alkohol, drogok és helytelen táplálkozás.

Az alvási paralízisnek is lelki okai vannak.

Gyakorlatilag minden fajta inszomnia mögött áll valamilyen lelki betegség.