Alvásproblémák Háttérben: Hogyan Hatnak a Hormonok?

Az álmatlanság hormonális okai között az embereknek a leggyakrabban cukorbetegség, inzulinrezisztencia és pajzsmirigy betegség ugrik be először.

A mellékvesében termelődő kortizol azonban jelentős álmatlanságot okozó hormonális gond.

A kortizol jelentős álmatlanságot tud okozni.

Ha kevés van belőle, akkor fáradtak vagyunk. Ha túl sok akkor pedig nehezen tudunk aludni tőle. Csökkenteni relaxáció gyakorlatokkal és sporttal tudjuk.

A túltermelődött kortizol esetén Cushing-szindrómáról beszélhetünk. Sok esetben ezt a betegséget daganat okozza, így nem kell egyből erre a betegségre gondolni.

Az alvászavar hormonális oka még a melatonin nem megfelelő termelése. Egy váltott műszakban dolgozó embernél jelentősen fel tud borulni ez a hormon. Alapvetően este termelődik a szervezetben, vagyis sötétben. Ezért, ha össze vissza alszunk, akkor a melatonin is megzavarodik, így nem fogja tudni, hogy mikor kell termelnie a szervezetnek.

A melatonin felelős azért, hogy éjszaka álmosak legyünk és tudjunk aludni.

Álmatlanság hormonális okai között szerepel az is, amikor magas az ösztrogén a progeszteronhoz képest. Ennek a két hormonnak a megfelelő jelenléte szükséges babatervezéskor. Azonban, ha nem megfelelően vannak jelene, akkor menstruációs gondok formájában lehet észrevenni, hogy van valami baj.

Menopauza gyakori alvászavart okozó hormonális ok nőknél.

A nők gyakori alvászavarának oka a változókor

Hormonális okok között szerepel az is, ha az étvágyunk hirtelen megnövekszik, mivel a leptin szintünk nincs megfelelő arányban. Ha nem aludjuk ki rendesen magunkat el is tudunk hízni.

Hormonális betegségre adhat okot, ha folyamatosan szomjasak vagyunk, de nem cukorbetegség áll a háttérben.

Ezért ha álmatlanságról van szó, akkor láthatod rengeteg hormonális ok vezethet hozzá.

Álmatlanság hormonális okai: A jeleK

Az álmatlanság tünetei általában egyértelműek szoktak lenni. Éjszaka nem tud aludni az egyén, nap közben pedig fáradt. Ezek a legjellemzőbb tüneteket, de sokféle formában jelenik meg.

Álmatlansás hormonális okai

Leggyakoribb kóros álmatlanság okai mögött a stressz áll. Különféle relaxációs technikákkal megszüntethető a teljes álmatlanság.

A különféle egészségügy problémák is lehetnek az álmatlanság okai, a fájdalmak jelentősen észrevehető problémák az éjszakai álmatlanság mögött.

A hormonális betegségek is képesek inszomniát okozni.