Az Alvászavarok Gyökerei: Az Álmatlanság okai

Rengeteg oka van annak, hogy valaki álmatlan.

Az álmatlanság, más néven alvászavar vagy inszomnia.

Ez egy rendkívül kellemetlen dolog. Aki, inszomniában szenved, az mindig fáradt napközben, és sokkal idegesebb, mint kipihentebb társaik. 

Leggyakoribb oka az álmatlanságnak, ha stresszesek vagyunk napközben.

Leggyakoribb álmatlanság okozó a stressz

Amikor szeretnénk végre lepihenni, nem tudunk, mert még akkor is kattog az agyunk a megoldandó problémák halmazán. Mi emberek a stresszhormonokat nem tudjuk szabályozni, hogy éjszaka is megfelelő legyen.

A munkahelyi és családi problémák, ezért álmatlanságot okoznak számunkra.

A kóros álmatlanság okai között szerepelnek az élvezeti szerek is, mint az alkohol vagy a koffein. Ezek serkentik az idegrendszerünket, így nehezebb lenyugodni a nap végére az agyunknak.

Azt gondolhatnánk, hogy az alkohol nyugtató hatással rendelkezik, de valójában nem ez a helyzet. Lehet, hogy egy ideig nyugtat is minket, de hosszabb távon csak ellenségünk lesz, így egyre több kialvatlan éjszakával kell számolnunk.

A teljes alvászavar oka lehet még egyes gyógyszerek, pedig nem is gondolnánk. Vérnyomáscsökkentő, asztma és szívbetegség elleni gyógyszerek serkentő hatással lehetnek ránk az éjszaka folyamán.

Tehát az alvászavar/inszomnia okának, ne mindig gondoljuk azt, hogy pszichiátriai betegség áll a háttérben.

Persze egy skizofrénia betegség esetén egyértelmű az ok, hogy amiatt van alvászavar. Azonban jó hír, hogy a skizofrénia tünetei is jelentősen enyhíthetőek.

Az inszomnia okai között szerepelnek bizonyos betegségek. Egy reflux esetén a szánkba felgyülemlő sav, jelentősen megnehezítheti az elalvást vagy az alvást. Speciális párnára lehet szükségünk.

A kóros álmatlanság oka lehet még a krónikus fájdalom, ha fáj a fejünk, hátunk, fogunk vagy bármilyen más ízületünk, de ide tartozik az irritábilis bélszindróma (IBS), amikor görcsösen fáj a belünk. Ezek a fájdalmak jelentősen megnehezítik az alvásunkat.

Álmatlanság okai között szerepelnek a hormonális változások is. Ide tartoznak az olyan hormonális betegségek, amik nőknél gyakran előfordulnak, policisztás ovárium szindróma, inzulinrezisztencia és pajzsmirigy alul- vagy túlműködés. Ezek a nőknél a leggyakrabban előforduló betegségek, de többféle hormonális betegség tartozhat ide.

Kerüljük a gyors ételeket alvászavar esetén

Azonban nem elhanyagolható, hogy az álmatlanság oka a mozgásszegény életmód és nem megfelelő táplálkozás is lehet.

Álmatlanság okainak felismerése

Az átlanság tünetei olyan kézzelfoghatóak, hogy bármelyik ember meg tudja állapítani magáról, hogy álmatlanságban szenved.

A kórós álmatlanság esetén már olyan pszichés problémák is jelentkezhetnek, aminek köszönhetően az egyén nem igazán tudja elvégezni a munkáját.

A hormonszint felborulása csak egy a sok tünet közül, amelyet az álmatlanság okoz.

Az inszomnia kezelhető különféle házi praktikákkal, így ne szaladjunk azonnal orvoshoz altatóért. A teljes álmatlanság ellen lehet tenni gyógynövényekkel is.