Benzodiazepin függőség: Nyugalom helyett egy másik probléma

Kevesen tudják, hogy a Benzodiazepin tartalmú gyógyszerek függőséget okoznak. A Benzodiazepin függőség egy rendkívül nehéz dolog a betegek számára, mert nem csak az alapbetegséggel kell megbirkózni, hanem a benzodiazepin függőséggel is. 

A benzodiazepin függőség következtében elhanyagolhatják a barátaikat, családtagjaikat, a munkahelyi feladatokat és hobbijukat abbahagyhatják. A kezdeti öröm a gyógyszer hatásán túl, könnyen átcsaphat egy félelembe, amikor a beteg rettegni kezd, hogy mikor fogy el a gyógyszere. Elég csak egyszer vagy kétszer megtapasztalni, hogy mennyire szörnyű elvonási tünetekkel jár, ha kihagyunk egy-egy adagot.

Ez a szörnyű félelem a gyógyszernek a felhalmozásával is járhat. Akár feketepiacról is beszerezheti, ami megint csak fokozhatja a problémát.

Nem elég, hogy benzodiazepin függő, de beszerzett gyógyszer, amiért rengeteg pénzt kiadott, nem tartalmazza a hatóanyagot, esetleg súlyosabb mellékhatásai vannak.

Benzodiazepin mellékhatásai függőség esetén

 • Hozzászokás: Egyre nagyobb adagra van szükség.
 • Függőség: Nem tudja abbahagyni azonnal komolyabb elvonási tünetek nélkül.
 • Memóriaproblémák, koncentrációs zavar és zavarodottság
 • Gyakori balesetek: Megnövekedik az elesések kockázata.
 • Rosszabb alvás: Érdekes módon kialvatlanok leszünk.
 • Depresszió: Negatív gondolatok megjelenése.
 • Alacsony vérnyomás és más fizikai egészségügyi problémák
benzodiazepin függőség

Frontin/benzodiazepin függőség tünetei: Honnan lehet felismerni a benzodiazepin-függőséget?

 • Megváltozott és érthetetlen: magatartás, viselkedés, érzelemvilág.
 • Nagyobb gyógyszeradag szedése.
 • Öngyógyszerezés, amit nem az orvos írt fel.
 • Gyógyszermegvonási tünetek kimaradt gyógyszer esetén.
 • Gyógyszermegvonástól való félelem.
 • Hazugságok az orvosok felé, hogy több gyógyszert kapjanak.

Frontin elvonási tünetek meddig tartanak benzodiazepin függőség esetén

Az embereknél nagyon változó, hogy meddig tartanak az elvonási tünetek, előfordul, hogy van, aki évekig küzd a gyógyszer elhagyásával, de olyanok is vannak, akik azonnal el tudják hagyni a gyógyszert probléma nélkül.

Ezért nehéz megválaszolni azt  a kérdést, hogy: A Frontin elvonási tünetek meddig tartanak?

A benzodiazepin függőség egy roppant nehéz dolog és sokszor az orvosok se tudnak segíteni benne. Általános szabály, hogy nagyon lassan csökkentve lehet csak elhagyni a gyógyszert.

Elvonási tünetek kezelése házilag

Az elvonási tünetek kezelési házilag szintén nehéz dolog. Minden embernek más válik be.

Általánosságban elmondható, hogy az elvonási tünetek kezelése házilag diétával és sporttal a legegyszerűbb.

A sport boldogsághormonokat szabadít fel és csökkenti a szorongást. A megfelelő étrend viszont csökkenti a szervezetben a gyulladást. 

A gyógyszer elvonási tünetek enyhítése étrendkiegészítővel is lehetséges. Érdemes olyan étrendkiegészítőt választani, amelyek támogatják az agy megfelelő működését. Ide tartozik a Ginkgo Biloba, Süngomba, CBD olaj, D vitamin és antioxidánsok.

A gyógyszer elvonási tünetek enyhítéséhez nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel. Lehetőleg vizet, vagy cukormentes teát fogyasszunk. Kerüljük a cukros üdítőket, amelyek a gyulladást csak fokozzák.

Tudom nehéz, de alkoholt semmiképp se igyunk, mert azzal csak akadályozzuk a gyógyulásunkat és gyógyulás helyett inkább sokkal rosszabb állapotba kerülünk.

Benzodiazepin helyett

Lehet úgy gondoljuk, hogy benzodiazepin helyett valami más a segítségünkre lehet. Azonban fontos tisztában lennünk azzal, hogy nem érdemes azonnal elhagyni a gyógyszert. Ne kísérletezgessünk azzal, hogy majd nekünk nem lesznek elvonási tüneteink. Hallgassunk az orvosokra és lassan csökkentve hagyjuk el a gyógyszert.

A nem benzodiazepin altatók, a Z típusú altatók is függőséget okoznak, bár kevesen tudják ezt. A Zolpidem nem benzodiazepin altató, hamar hozzá lehet szokni és már ez az altató se lesz a segítségünkre.

Benzodiazepin helyett nem próbáljunk meg más gyógyszereket szedni. Az idegrendszerünk már így is sérült a gyógyszertől. Próbáljunk meg inkább minél többet a szabadban lenni és a mozogni.