B12 vitamin hiány

B12 vitamin hiány esetén sejtjeink nem működnek megfelelően. Legnagyobb sejtünk a petesejt. Ha nem kapjuk meg a megfelelő vitamint, akkor akár a terhességünk útjába is állhatunk. Ezért nélkülözhetetlen a pótlása, ha gyereket szeretnénk, de B12 vitamin hiányunk van. De nem csak a nőknek szükséges pótolni a B12 vitamin hiány esetén, hanem a férfiaknak is szükséges, mert a hímivarsejt is sejt.

Az idegszövetek is sejtekből állnak. Az idegszövetek felelősek a mozgásunkért, ezért az emberi izomzatnak szüksége van B12 vitaminra. Felelősek még a tanulásért, ezért nyelvtanulás és logikus matematikai gondolkodás esetén is szükségünk van rá. Érzelmekért is felelősek, ha túl agresszívak, ingerlékenyek vagyunk előfordulhat, hogy a B12 vitamin hiány állhat a háttérben. Ide tartozik a depresszió is.

B12 vitamin hiány miatti szövődmények

A hiánya súlyos szövődményekkel járhat. Eleinte nem vesszük észre a hiányát, majd fokozatosan jelentkeznek a tünetek. Ezek a tünetek kezdetben járhatnak tanulási nehézségekkel. Lehet, hogy egykor nyelvzsenik voltunk, de hirtelen elkezd hanyatlani a memóriánk, vagy matekból mindig kimagasló képességekkel rendelkeztünk, de már nem látjuk át az összefüggéseket sem. Vagy az egykor szeretteljes családapa hirtelen mindenen felkapja a vizet. Időskorban viszont már a szellemi hanyatlás visszafordíthatatlan károsodással járhat, leépülhet az agy. Egy depressziós ember pedig öngyilkosságot követhet el. A sportoló hirtelen elkezd hamarabb kifáradni, pedig eddig sokkal jobban teljesített.

B12 vitamin hiány megelőzhető B vitamin komplexel

Hiányának okai

A hiány hátterében súlyos alkoholizmus, fekélyes vastagbélgyulladás és gyomorszűkítő műtét is állhat. Az alkoholizmus esetében fokozott B12 vitamin bevitelére van szükség a szervezet számára. Gyomorszűkítő műtét után a vitaminok nehezen tudnak majd csak felszívódni, ezért nagyobb mennyiségben kell majd szedni őket, mert egyszerű étkezéssel nem lehet bevinni őket a szervezetbe. Fekélyes vastagbélgyulladás esetén nehezebben szívódnak fel a vitaminok.

A B12 vitamin felszívódását nehezíthetik a cukorbetegségre szedett gyógyszerek, refluxra szedett gyógyszerek és fogfájásra vagy egyéb gyulladásra szedett antibiotikumok. A B12 vitamint nem lehet túladagolni, mert vizelettel távozik belőlünk, nem zsírban oldódó vitamin.

B12 vitaminban gazdag ételek: https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/21373/b12-vitamin