B vitamin komplex

A B vitamin komplex vízben oldódó vitaminokat jelent, ezért túladagolni nem lehet őket, de a bevitelük nélkül hiánybetegségeink lehetnek. Ide tartoznak a B vitaminok, mint a B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12 vitaminok. Hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez, szépségünk megőrzéséhez, stresszes időszakok átvészeléséhez.

A B vitamin komplex többféle B vitaminből áll

B vitamin komplex eleme a B1 vitamin

A B1 vitamin fokozza a vérkeringést, ezért az agy megfelelő vérellátása miatt fokozza a szellemi teljesítőképességet, ezért tanulóknak ajánlott szedni. Pörgeti az anyagcserét, aminek köszönhetően segít az elhízás elkerülésében, illetve a fogyókúra elengedhetetlen eszköze.  A B vitamin komplex elemeként segít a szívproblémák megelőzésében, amelynek tünetei között szerepel a magasvérnyomás, stressz és a cukorbetegség. Gyakori alkoholfogyasztás, terhesség és időskor fokozza a szervezet számára az igényt a bevitelére.

Eleme a B2 vitamin

A B2 vitamin a szemproblémák megelőzésében játszik fontos szerepet. Szintén hozzájárul az anyagcsere  folyamatokhoz. Triptofán anyagcseréjéhez is hozzájárul, aminek következtében az agresszivitás és az álmatlanság csökkenthető. Hiánya szájzuggyulladást okoz, amely nehezítheti az evést és a beszélgetést.

Eleme a B3 vitamin

Szintén részt vesz az anyagcsere folyamatokban. Fogamzásgátló szedésekor fontos pótolnunk ezt a vitamint. Segít energiát adni nekünk.

Eleme a B5 vitamin

Túlzott alkohol okozta kimerültség, fejfájás és izomgörcsök ellen elengedhetetlen a pótlása. Az avokádóban kimondottan sok a B5 vitamin, az ajánlott napi mennyiség 14%-át tartalmazza, átlagosan 2 mg-ot. Mivel hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, ezért a hiánya depressziót, álmatlanságot, dührohamot okozhat.

B vitamin komplex eleme a B6 vitamin

Fogamzásgátlók esetén szintén szükséges vitamin. Különféle mentális betegségek esetén, mint szociális szorongás, befolyásoló hatással bír. Segít megbirkózni a másokhoz való alkalmazkodásban. Csökkenti a stressz és a szorongást.

Eleme a B7 vitamin

A B7 vitamin más néven H vitamin. Segít a jó baktériumok előállításában a bélrendszerben.  A baktériumok pedig azért jó, ha vannak, mert segítik elkerülni az emésztési zavarokat.

Eleme a B9 vitamin

A B9 vitamin hiánya álmatlanságot, szorongást, vérszegénységet okozhat. Neurológiai problémákat is okozhat, mint a zsibbadás, szédülés, remegés és a látászavar, amik a sclerosis multiplex tünetei. Várandós nők esetén kimondottan fontos a szedése a kismama és a baba érdekében is.

A B vitamin komplex eleme a B9 vitamin

B vitamin komplex eleme a B12 vitamin

B12 vitamin hiány bekövetkezhet metformin szedők esetén, akik cukorbetegek vagy inzulinrezisztenciájuk van. Szigorú vegán étrenden élő emberek is ennek a vitaminnak a hiányában szenvedhetnek. Idős emberek és savlekötőt szedő emberek is ki vannak téve a kockázatnak. Hiányra adhat okot a sápadt bőr és a sárgás szem, fáradtság, szájzuggyulladás. Sajnos a B12 vitamin hiány gyakori.

B12 vitamint tartalmazó ételeket itt találod: https://www.myprotein.hu/blog/taplalkozas/a-10-legjobb-b12-vitamin-tartalmu-elelmiszer/?affil=mpppc&gclid=Cj0KCQjwkt6aBhDKARIsAAyeLJ1m5GC0negIiUW61SiGxu3H36oM8rx2ghCIEXMRWRlSGmjsxxS-FK8aAt_vEALw_wcB&gclsrc=aw.ds