Arachnofóbia: Mi az az arachnofóbia?

Arachnofóbia: a szorongás egyik alfajai közé tartozik, egy extrém mértékű irracionális félelmet jelent egy adott dolog irányába, ami szinte akármi lehet. 

Ebben a cikkben az arachnofóbiát magyarul pókfóbia jelentését fogjuk részletesen megismerni. Az arachnofóbia a leggyakoribb fóbiák közé tartozik, sok forrás az első helyen is említi. Az emberek majdnem 50%-a érez félelmet pókok iránt ebből 8-10% valódi fóbiás, vagyis akik már a gondolattól vagy egy-egy képtől is képesek pánikrohamot kapni.

Arachnofóbia: Ez a pók az emberi vérből táplálkozik

Az arachnofóbia nagymértékben megnehezíti az életet

Hiszen pókok, szinte mindenhol vannak, minden szobába be tudnak költözni észrevétlenül. A fóbiás ember viszont már a gondolattól is irtózik, ez azt jelenti, ha egy pókot vél felfedezni esetleg az otthonán belül, nem valószínű, hogy egyedül megbirkózik a helyzettel, ezért legyünk mindig segítőkészek. 

Személy szerint én sem szeretem a pókokat, a nagyobbaktól pedig félek is, viszont egy ismerősöm konkrétan retteg tőlük. Egyik alkalommal engem kért segítségül, mert látni vélt egy pókot, és majdnem odáig fajult a helyzet, hogy a szoba felgyújtásával fenyegetőzött, a végén pedig kiderült, hogy nem is volt pók a szobában. Ebből a példából is látszik, hogy nem csak ez, de akármelyik fóbia képes elvenni a racionális gondolkozást, és pánikrohamot kiváltani.

Arachnofóbia: A félelem lelki okai elménkben keresendő

Milyen tüneteket tapasztalhat, aki ebben a fóbiában szenved?

Pszichológiai: Rendkívüli szorongás, félelem, undor vagy pánik a pókokkal kapcsolatban.

Fizikai: Gyorsabb szívverés, légszomj, izzadás, remegés, émelygés vagy hányinger.

Magatartás béli tünetek: Az arachnofóbia miatt az érintettek elkerülik a helyzeteket vagy tevékenységeket, amelyekben pókokkal találkozhatnak, ezáltal csökkentve az életminőségüket.

De mi okozhatja ennek a fóbiának a kialakulását?: Arachnofóbia lelki okai

Egyelőre konkrét, tudományosan elfogadott tényekkel nem tudok szolgálni, viszont a kutatók leginkább az evolúciót teszik felelőssé ebben, ugyanis az ember történelme során mindig is együtt élt a pókokkal, mindig ott voltak mellettünk, egyes esetekben pedig komoly sérüléseket okoztak. 

Félelemre viszont nem sok okunk van

Főleg Európa észak-keleti részén. A világon élő közel 50.000 pókfajból csupán alig 2% jelent veszélyt az emberre, és ezek is leginkább az esőerdős, illetve dzsungeles részeken élnek. 

Arachnofóbia: Egy pszichológus sokat segíthet a félelmünkön.

Az arachnofóbia legyőzése: Milyen megoldás van rá?

Kognitív-viselkedésterápia (KVT): Ez a terápiás módszer segíthet az érintetteknek felismerni és megváltoztatni és kezelni az irracionális gondolatokat és viselkedéseket a pókokkal kapcsolatban.

Expozíciós terápia: Ez az arachnofóbia kezelés az érintetteket fokozatosan vezeti be olyan helyzetekbe, ahol a pókokkal kell szembenézniük. Célja a félelem csökkentése és az érintetteknek valódi tapasztalatokat nyújtani azzal, hogy rájönnek, a félelem alaptalan.

Gyógyszeres kezelés: Bizonyos esetekben az orvosok gyógyszereket írhatnak fel az arachnofóbia kezelésére, például szorongás csökkentőket vagy antidepresszánsokat.