Szociopaták: Avagy az antiszociális személyiségzavar

A szociopaták mögött egy komplex pszichológiai állapot van, amelyet a személyiség sajátos vonásaival és a társas kapcsolatokban mutatott viselkedési mintákkal jellemeznek. 

A szociopata szó jól szemlélteti, a társadalomra való negatív hatásukat. A szó hallatán a legtöbb ember ellenszenvet érez irántuk.

Azonban mi történik, amikor találkozunk velük? 

Személyesen már nem biztos, hogy utálni fogjuk őket, sőt az első benyomásukkal nagy eséllyel levesznek minket a lábunkról, és ezért is olyan nehéz őket felismerni. 

Akikre ez a személyiségzavar jellemző, élhetnek még teljes életet és nem törvényszerű, hogy bűnözővé váljanak. Mint minden betegség megnehezíti az ember életét, de nem ok arra, hogy másokban kárt tegyünk, ezért a szociopatáknál legfontosabb lépés a felismerés és tanulás, nekik meg kell tanulniuk, hogy reagáljanak bizonyos szociális helyzetekre, illetve hogyan ne, és mit ne tegyenek, ha nem szeretnék elveszíteni mindenkit és egyedül maradni.

Szociopaták: nem mindegyik bűnöző

Pszichopata vagy szociopata?

Annak ellenére, hogy sok hasonlóság és átfedés van a két kifejezés között, léteznek különbségek. Az orvosok jelenlegi álláspontja szerint szociopata általában valamilyen trauma által válik az emberből, míg a pszichopata genetikai eredetű. A pszichopata gyakran képes magasabb társadalmi pozíciókat elérni, mivel ügyesebben tudja elrejteni rendellenességét, a szociopata viszont általában nehezebben alkalmazkodik a társadalmi normákhoz.

Szociopaták: Miért nem érdekli őket semmi?

Szociopata férfi jellemzői, hogy az érzelmek és az önkontroll hiánya rideggé és indulatossá teszi őket, mellesleg szégyent sem éreznek, ezért hatalmas magabiztossággal megtesznek bármit, amihez kedvük van, vagy ami eszükbe jut. A szociopata férfi jellemzői még a felelősség teljes hiánya is, ezért könnyen megszegnek szabályokat, és törvényeket is, mivel egyedül a saját szabályaik alapján élik az életüket.

Mániákus hazudozók a szociopaták

A szociopaták csak úgy, mint a pszichopaták nem értik, miért baj hazudni, ezért a szociopata nő jellemzői közé tartozik, hogy megállíthatatlan benne. Mindent a saját érdekükben tesznek és ehhez sokszor a legjobb módszer a hazugság.  A szociopata nő és férfi jellemzője, hogy nem éreznek megbánást egy-egy hazugság után, és teljesen racionális eszközként tekintenek rá a céljaik eléréséhez.

Az antiszociális személyiségzavarral egy rendkívül rossz kombináció a nárcisztikus személyiségzavar. A nárcisztikus szociopata egy olyan egyén, aki két fő személyiségzavar, a nárcisztikus személyiségzavar és az antiszociális személyiségzavar jegyeit hordozza magában.

Az ilyen személyekkel való akármilyen kapcsolat kihívást jelenthet, és erősen ajánlott szakértői segítség kérésére ösztönözni őket. Az empátia, a megértés és a szakemberek iránymutatása lehetőséget adhat az érintetteknek a változásra és a fejlődésre.

szociopatáknál segítség lehet egy pszichológus

A szociopaták kezelése általában pszichoterápiából és támogató kezelésből áll, amelyek segítenek az egyénnek a viselkedési normák megtanulásában, valamint az empátia és a következmények felismerésében. A cél az, hogy az egyén megtanuljon jobban alkalmazkodni a társadalmi normákhoz, kiépíthessen pozitív emberi kapcsolatokat, és elkerülje a törvényszegő életmódot.

Egy szociopata anyának lehet, hogy szociopata gyereke lesz. Ha szociopata apa van egy ilyen anya mellett, akkor nagyobb valószínűséggel lesz beteg a gyerek.

Szociopata teszttel fény derülhet, hogy van-e ilyen hajlamod.

Úgy, mint szociopata ellentéte nem igazán létezik, mert sokféle személyiségzavar van sokféle tünettel.

Intelligens szociopata is létezik, de alacsonyabb intelligenciájú is. Nincs összefüggés a betegség és az intelligencia között.