A pszichopaták: nő vagy férfi, a manipuláció művészei

A pszichopatákra a legtöbben mániákus gyilkosként gondolnak, pedig egy komoly rendellenességről van szó, ami szinte az érzelmek teljes hiányával jár. 

1980 után a hivatalos elnevezése viszont szociopata, vagyis antiszociális személyiség zavarnak (ASPD) neveznek. A világon sokkal ritkábbak, mint az sokan gondolnák, ugyanis a népesség csupán 1%-át teszik ki, a börtönökben ez valamivel nagyobb, ott 20-25%.

A pszichopaták tényleg veszélyesek?

Nem, nem mindenkiből lesz ”őrült baltás gyilkos”, sőt még csak nem is mindegyik pszichopata válik bűnözővé. Ezt az állapotot nem érdemes általánosítani, sokkal inkább egy spektrumon lehet megfelelően mérni, ugyanis vannak kevésbé durva esetek és nagyon szélsőségesek is. 

Elképzelhető, hogy valakinek sok pszichopatákra jellemző tulajdonsága van, de az önkontrollja megfelelő és ezért be tud illeszkedni a társadalomba, megtanulja az érzelmek működését és nem kelt feltűnést, míg egy erősen szélsőséges eset képes hidegvérrel meggyilkolni valakit. 

Kérdezed magadtól, a főnököd vajon pszichopata-e?

Nos orvosi vizsgálat hiányába nem illik ilyet kijelenteni, de egyébként megvan rá az esély, sok pszichopata képes vezetői pozíciókat is elérni, a megállíthatatlan tettrekészségükkel és magabiztosságukkal. 

Felismerésük a sztereotípiákkal ellentétben borzasztó nehéz, hiszen könnyen manipulálnak bennünket, kedves gesztusokkal és tettekkel. Segíthet viszont, ha tudod mik a legfőbb tulajdonságai.

Nem minden főnök szociopata

Tulajdonságai az antiszociális személyiség zavarnak, az az a pszichopatáknak

Empátia hiánya: A pszichopaták nem éreznek empátiát mások iránt. Nem képesek átérezni mások érzelmeit vagy helyzetét. Saját magukat helyezik előtérbe, miközben nem foglalkoznak másokkal.

Manipuláció és hazugság: Pszichopaták kifinomult manipulációs képességekkel rendelkeznek, és hajlamosak hazudni vagy félrevezetni másokat személyes előnyeik érdekében.

Vonzó és karizmatikus viselkedés: Sok pszichopata rendkívül vonzó és karizmatikus lehet, ami segít nekik befolyást gyakorolni másokra.

Felelőtlenség és impulzivitás: A pszichopaták hajlamosak az impulzív döntésekre és a hosszú távú következmények figyelmen kívül hagyására. Legtöbben nem képesek felelősségteljes munkakörök betöltésére, folyamatosan megszegik a szabályokat, késnek és megbízhatatlanok. Nem szeretik a monoton dolgokat, folyamatosan új ingereket keresnek.

Alacsony szorongás: A pszichopata egyének gyakran kevésbé reagálnak azokra a szorongásos ingerekre, amelyek mások számára jelentős stresszt okozhatnak. Illetve nem éreznek szégyent és a kínos szituációkkal sem foglalkoznak.

A pszichopaták Eredete

Jelenleg két fajtáját különböztetik meg a pszichopatáknak, a genetikai eredetű és a későbbi életszakaszban kialakult változatát. 

Az elsőnél már a születéskor eldőlt, hogy valaki pszichopata legyen, míg a másodiknál felnövés során szerzett traumák és ingerek hatására válik valaki ilyenné. 

Azt viszont érdemes megemlíteni, hogy biztos tények a mai napig nincsenek megalapozva a pszichopatákkal kapcsolatban, és az orvosok folyamatosan kutatják, mi lehet a felelős pontosan ezért a személyiség zavarért.

Ismert pszichopaták

 1. Adolf Hitler
 2. Báthory Erzsébet
 3. Josef Mengele
 4. Jack a ripper
 5. Joseph Sztálin
 6. A zodiákus gyilkosa
Adolf hitler is szociopata volt

Pszichopata nő jellemzői:

 • Érzelmi agressziót alkalmaznak
 • Manipulációval érik el a céljaikat
 • Érzelmeket színlelnek
 • Ingerlékenyek, a kiabálás megnyugtatja őket

pszichopata férfi jellemzői

 • A nőkkel ellentétben nyugodtak és stresszmentesebbek
 • Vonzó személyiséggel rendelkeznek
 • Nem lehet megbízni az igéretükben
 • Képesek bármiről hazudni

Hogyan kezeljük a pszichopatákat?

A szociopatákat nem mindig tudjuk elkerülni, de fontos hogyan kezeljük őket a jelenlétünkben.Bármit is mondanak ne higgyük el azonnal, mivel szeretnek a hazugságaikkal manipulálni. A bántó viselkedéseiket hagyd figyelmen kívül, mintha mi sem történt volna, csak mosolyogj tovább. Ha látja rajtad, hogy nem ért célba úgyis feladja a próbálkozást.

A szociopaták Kezelése

A pszichopaták kezelése kihívást jelent, mivel a pszichopaták gyakran nem gondolják betegnek magukat és emiatt nem is keresik a segítséget. Specifikus gyógyszer nem áll rendelkezésre, amivel gyógyítható lenne. 

Amit megtehetünk az a szociális készségek fejlesztése, csoportterápiák és egyéb készségfejlesztési programok, amelyek segítik az érzelmi szabályozást, az empátiát, a kommunikációt és a konfliktuskezelést.