Skizotípiás személyiségzavar és furcsa gondolatvilága

A skizotípiás személyiségzavarban szenvedő emberek szeretnek egyedül lenni és nehezen vihetőek közösségbe. Külső szemlélőnek skizofrénnek tűnhetnek, de valójában nem azok. A családban megjelenhet skizofrén beteg is és ő is azzá válhat később.

Annak ellenére, hogy személyiségzavar, mégis a skizofrén spektrumba kapta a besorolását.

Miért kapta a skizofrénia spektrumba a besorolást, ha nem skizofrénia a skizotípiás személyiségzavar?

A szkizotípiás személyiségzavar azért kapta a besorolást a skizofrénia spektrumba, mert a két betegség hasonlít egymáshoz. Hasonlít a skizotípiás személyiségzavar a skizofréniára, mert mindkét betegség esetén kerülik a társas kapcsolatokat, furcsa gondolataik vannak és a gyógyszeres kezelés is hasonló lehet.

Szkizotípiás személyiségzavar jellemzői

Szociális szorongással járhat ez a betegség. Nem szívesen mennek közösségbe, mert félnek, hogy bántani fogják őket. Emiatt nehezen alakítanak ki tartós szociális kapcsolatokat.

Furcsa babonáik lehetnek. Olyan meggyőződéseik lehetnek, amik irracionálisak. Furcsa módon érzékelik a külvilágot és olyan érzéseket tapasztalnak meg, ami teljesen más egy normál ember számára.

A szkizotípiás személyiségzavarral élők gyakran öltözködnek furcsán, megjelenésük feltűnő lehet mások számára.

Furcsa öltözék és smink, fekete rúzs és ruha

Skizotípiás személyiségzavar okai

A pontos okok még nem teljesen ismertek a skizotípiás személyiségzavarnak, de már tudjuk, hogy a gyermekkori stressz vagy trauma is okozhatja a kialakulását. Ezért genetikai tényezők mellett a környezeti tényezőket is figyelembe kell venni.

Kezelése

A skizotípiás személyiségzavar kezelése egy komplex folyamat. Azonban olyan betegség, ami a legnehezebben kezelhető lehet. A gyógyszerek mellett pszichoterápiát is alkalmaznak. A kognitív viselkedés terápia segít a betegnek beilleszkedni az emberek közé, ezzel könnyebben el tudja végezni a munkáját a munkahelyén, de még barátai is lehetnek.

Orvosi felügyelet mellett antipszichotikumot írhatnak fel neki, ami segít a furcsa gondolkodás leküzdésében.

Hogyan segít a kognitív viselkedésterápia?

Az önismeret segítségével a beteg felismerheti, hogy miért problémás a gondolkodásmódja és a terapeuta segít annak megváltoztatásában. Gyakran lehetnek negatív gondolatai a szkizotípiás személyiségzavarban szenvedőnek, de ebben segít a pszichológus.

A kommunikációs képességek fejlesztésében is segít a terápia, így könnyebben fog tudni bárhova beilleszkedni a beteg.

A terápia által különféle stresszkezelési technikákat tanulhat meg, ami bármikor jól jöhet az egyénnek.