Korszakov-szindróma: Az emlékek elfelejtésének veszélye

A korszakov-szindróma az idegrendszert és mentális egészséget érintő betegség. Más néven neuropszichiátriai betegség, az az az agyhoz köthető betegséget takar. Egy lengyel neurológusról és pszichiáterről kapta a nevét, Sergei Korsakovról, aki az alkoholos pszichózisról lett ismert a 19. században.

Mi az a korszakov-szindróma?

Az alkoholistákat érintő betegség, akik már többször átestek az elvonási tüneteken. A B1 vitamin hiánya és felszívódási zavara miatt alakul ki. Leginkább az agykárosodás tünetei jelennek meg a korszakov-szindrómásoknál. A járássukkal és a látásukkal van gondjuk. 

A tünetek között szerepel még:

-Komoly memóriaproblémák (emlékezetkiesés és amnézia)

-Betegségtudat hiánya

-Nem tudnak koncentrálni

Nem tudják, hogy hol vannak időben és térben

-A memória problémák miatt meséket szőnek életükről

Egy bácsi ül az asztalnál és fogja a fejét

A korszakov-szindróma okai

A korszakov-szindróma legfőbb oka a B1 vitamin hiány, amely nem tud felszívódni a bélbetegségek miatt vagy nincs elegendő bevitel belőle, amit az alkohol okozott. Egy idegrendszeri károsodás jön létre. Súlyos alkoholmegvonás előzi meg ezt az állapotot, de nem csak az alkohol megvonás okozhatja ezt.

A korszakov-szindróma hányással, daganatos betegségekkel, ADIS-el, felszaporodott húgysavval, agyvelő sérüléssel, sztrókkal, veseelégtelenséggel is ki tud alakulni.

A korszakov-szindróma diagnózisára vérvételkor, tünetek megvizsgálásakor és MRI, CT vizsgálat során derül fény. Illetve fontos, hogy  a betegnek ismerjük a kórelőzményeit is.

A szindróma megelőzése

Vitaminok fogyasztásával lehet megelőzni a korszakov-szindrómát, leginkább magnézium, B vitaminok, Kálium és sok folyadék fogyasztása ajánlott, mivel a vízben is vannak fontos ásványi anyagok.

Azonban az alkohol fogyasztók esetében a felszívódás csökken, ezért nehezebb pótolni azt, szükség van ezért a teljes megtartóztatásra.

A korszakov-szindróma a terhes nőknél is ki tud alakulni, mivel ők sokat hánynak, ezért szükséges a vitaminok pótlása, akár étrendkiegészítővel vagy megfelelő ételek bevitelével.

Magas B1 vitamint tartalmazó ételek:

-Gabonafélék (barna rizs, zab, köles és hajdina)

-Hüvelyesek (zöldborsó, bab, lencse)

-Disznóhús

-Élesztő

B1 vitamin felírat és gabonák

A Korszakov-szindróma kezelése

Természetesen vitamin pótlással kezelhető, alkoholisták esetében viszont a teljes lemondás az alkoholról, ami segíti leginkább őket. A Benfotiamin, más néven B1 vitamin vagy tiamin, (amely zsírban oldódik), pótlásával tudunk leginkább eredményt elérni.

A korszakov- szindróma halálozási aránya elég magas, 10, de akár 20% is lehet.

Gyógyulási esélyek – Korszakov-szindróma

20% gyógyul meg az amnéziából

40% gyógyul meg a mozgási problémákból

40% gyógyul meg a szemteke rezgésből