Frontin és a demencia kockázata: A hosszú távú mellékhatások

Kevesen tudják, hogy a Frontin, Rivotril, Xanax és egyéb nyugtatók, amelyek a benzodiazepinek csoportjába tartoznak, demenciát vagy alzheimer kórt is okozhatnak az idősebb betegeknél. Azonban nem csak az idősebb betegeknek kell tartaniuk ettől a gyógyszertől, hanem a fiatalabbaknak is. Viszont senki ne ijedjen meg, rövid távon ez a gyógyszer tényleg segítséget nyújthat.

Hosszabb távon viszont nem csak az idősebbekre lehet káros hatással, hanem a fiatalokra is. Fontos, hogy orvosunk betartsa a gyógyszer-tájékoztatóban foglaltakat. Sok orvos nem ismeri el a hosszú távú káros hatásait a nyugtatóknak, ezért sok embernek kell számolnia hosszútávú mellékhatásokkal. Idősebbeknek az Alzheimer kórral vagy  a demenciával kell szembesülniük.

Frontin hosszú távú mellékhatásai

Tolerancia

A hozzászokás következtében mindig nagyobb és nagyobb adagra lesz szükséged, hogy újra segítsen a Frontin a problémáidon. Ennek következtében lehet, hogy a feketepiacon próbálod beszerezni a gyógyszert, aminek nem várt mellékhatásai lehetnek vagy halál is bekövetkezhet.

Elvonási tünetek

Az elvonási tünetek borzalmasak is lehetnek, ha az orvosod nem ért hozzá hogyan kell csökkenteni ezt a gyógyszert. Sok esetben az orvosok 1-2 hét alatt szeretnének lehozni erről a gyógyszerről, de nem lehet ilyen gyorsan lejönni róla, ha már hosszú ideje, netalán már évek óta szeded.

Kognitív problémák

A hosszabb távon szedett Frontin rossz hatással van a memóriára, koncentrációra és gondolkodásra. Ezért, ha tanulóként szeded már hosszú ideje, akkor ne csodálkozz miért romlott az iskolai teljesítményed. Idősebbek esetén viszont demenciát is okozhat.

Balesetek

Gyakran vannak tele az ambulanciák háztartási balesetek miatt, amit a Frontin okozott. Nem ritka kéztörés, combcsonttörés, fejsérülés. Idősebbek esetén probléma lehet az ilyen baleset.

Érzelmi ellaposodás

Sok beteg számol be arról, hogy érzelmi ellaposodást tapasztal. Az érzelmi ellaposodás azt jelenti, hogy nem tudjuk kifejezni a dühünket, bánatunkat, boldogságunkat. Különféle betegségek jellemzője az érzelmi ellaposodás. A skizofrénia is egy ilyen betegség, amelynek a tünete.

Alvászavar

Annak ellenére, hogy gyakran alvászavarra alkalmazzák a  Frontint, még ha gyorsan sikerül is álomba szenderülni a gyógyszertől, valójában nem leszünk kipihentek, hanem fáradtak, álmosak leszünk. A Frontin megzavarja a REM fázist, ami a mély alvásért felelős.

Frontin és a demencia

A Frontin demenciát okoz?

Az idősebb korosztálynak eleve magas a kockázata a demencia kialakulására. Mivel a Frontin hosszú távú mellékhatásai közé tartozik a szellemi hanyatlás, ezért az időseknek jobb távol tartaniuk magukat ennek a gyógyszernek a hosszabb távú szédésétől.

Azonban a demencia nem feltétlen alakul ki csak azért, mert egy idősebb beteg már hosszútávon szedi. Sok mindentől függ a kialakulása. Függ a genetikai hajlamától, életmódjától és alapbetegségektől is.

A kutatók között még mindig vita tárgya, hogy a Frontin demenciát okoz-e. Azonban mégis megfigyelhető az idős betegek között, akik Frontint vagy egyéb benzodiazepin típusú nyugtatót szednek, hogy feledékenyek vagy zavartak lesznek.

A Frontin használat és a demencia közötti különbség, hogy a Frontin abbahagyásával a betegek javulást tapasztalhatnak. Míg a demencia esetén nem tapasztalható javulás. Ezért előfordulhat, hogy amit demenciának hiszünk, az valójában csak a gyógyszernek a hosszú távú mellékhatása.

Ha a Frontin mellett demencia tüneteit tapasztaljuk, akkor érdemes szólni az orvosnak.

A Frontin Alzheimer kórt okoz?

Alzheimer nyugtatónak is csúfolhatnánk a Frontint. Többféle kutatás is készült már az Alzheimer kór és a Frontin kapcsolata között. Néhány kutatás szerint növelte a Frontin az Alzheimer kór és a demencia kockázatát. Ezek a kutatások is arra mutattak rá, hogy nem érdemes hosszabb távon szedni a benzodiazepin típusú gyógyszereket.

Azonban ez a kérdés még kutatás tárgyát képezi. Így nem mondhatjuk ki, hogy a Frontin demenciát és Alzheimer kórt okoz.

Az Alzheimer percek egy olyan mentálhigiénés szolgáltatás, amely segít megérteni a betegséget.

Frontin helyett Valeriana jó lehet?

A Valeriana egy gyógynövényként ismert étrendkiegészítő. Így nincs is adat arról, hogy demenciát okoz a Valeriana. A Valeriana a Frontinnal szemben nem okoz a klasszikus értelemben függőséget és a mellékhatásai is elenyészőek a nyugtatókhoz képest. Súlyosabb betegségek esetén nem biztos, hogy annyira hatékony, mint a Frontin,de ha enyhébb depressziótól szenvedünk, akkor egy próbát megérhet a használata.

A Valeriana egy jó alternatíva lehet azok számára is, akiknek meg kellett válniuk a Frontintól, mert demencia vagy Alzheimer kór tüneteit tapasztalták.