Valeriana relax függőség – A rejtett arca a csodaszernek!

A cím nem elírás, a Valeriana relax függőséget okoz, és okozott régen is. Ezt a féle függőséget valerianizmusnak nevezzük. A gyógynövény hatást fejt ki a GABA receptorokra, ezért úgy működik mint egy nyugtató (Frontin, Xanax, Válium, Rivotril).

A Valeriana relax függőség megnyilvánulása

A Valeriana relax függőség abban nyilvánult meg, hogy a hangulatunk váltakozni fog, de ez a féle függőség csak rendszeres szedés esetén jöhet szóba. Hosszabb távú és nagy dózisú szedés után, ha elhagyjuk megvonási tünetek fognak fellépni. A megvonási tünetek: fejfájás, szédülés, látási zavar, nyugtalanság, alvászavar és hányinger.

Az igazi Valeriana relax függőség nem a valerianizmus

Az komolyabb Valeriana relax függőséget nem a gyógynövények okozták, hanem egy adalékanyag amit hozzáadtak 1950- ig. Ez az adalék a Fenobarbitál volt. A Fenobarbitál elvonási tünetei hasonlóak a valerianizmushoz, de mivel egy szintetikus szerről beszélünk, ezért sokkal erőteljesebbek az elvonási tünetek, mint a Valeriana relax függőségnél. A fenobarbitált nyugtató és altató gyógyszerként használták a benzodiazepinek megjelenése előtt.

A Gaba receptor működése

A Valeriana relax, nyugtatók és fenobarbitál közös jellemzője, hogy a GABA receptorokon fejtik ki hatásukat. A GABA gátló hatású: csökkenti a vérnyomást, a vércukor szintet, vagyis úgy általában fékez, nyugtat és kikapcsol. Ennél fogva nagy szerepe van az alvás szabályozásában is. A nyugtatók (Rivotril, Xanax, Frontin, Válium) a GABA receptorokhoz való kötődéssel fejtik ki a hatásukat. A nyugtatók serkentik a GABA receptorok termelését, pont úgy, mint az alkohol, ezzel magyarázható a koordinálatlan mozgás és az emlékezet kiesése.

Valeriana relax hatása a Gabára

Ezzel szemben a Valeriana relax csak azt gátolja meg, hogy a GABA lebomoljon az agyban, mivel nem serkenti a működését, ezért nem lesznek memória problémáink és a mozgással se lesz gondunk.

Összességében elmondható, hogy a Valeriana relax függőség nem hasonlítható össze a nyugtatók okozta függőséggel, mivel másképp fejti ki a hatását. A Valeriana relax csak megakadályozza a GABA lebomlását, ami azért felelős, hogy például ne legyünk nyugtalanok. Az, hogy növeli-e a GABA szintet az mai napig vita. Ezért vegyük csak úgy, hogy a Valeriana relax a jótékony hatását a GABA lebomlás megakadályozásával fejti ki.

Bővebben a GABA-ról itt olvashatsz: https://hu.wikipedia.org/wiki/Gamma-Aminovajsav

Rivotrilról való leszokás cikkünket itt olvashatod: https://pszichofittkucko.hu/rivotrilrol-valo-leszokas/.