Olanzapin és Haloperidol összehasonlítása

Az Olanzapin és Haloperidol a pszichiátriában alkalmazott gyógyszerek különféle betegségekre. Mind a két gyógyszer közös tulajdonsága, hogy antipszichotikumok, ami azt jelenti, hogy pszichózis állapotok ellen használják őket. Az az hallucináció és téveszmék ellen használják ezeket a gyógyszereket.

Ebben a cikkben az Olanzapin és Haloperidol gyógyszert fogjuk összehasonlítani.

Olanzapin és Haloperidol mellékhatások

Olanzapin mellékhatások

Az Olanzapin leggyakoribb mellékhatásai között szerepel az elhízás a gyógyszertől, aluszékonyság, a vérnyomás leesése hirtelen helyzetváltoztatáskor és kialakult szédülés. Sajnos az Olanzapin egy olyan gyógyszer, amelytől rengeteget lehet hízni rövid idő alatt.

Az Olanzapin gyakoribb mellékhatása lehet a fehérvérsejtek egy-egy típusának alacsony és magas száma. Ami azért lehet problémás, mert a fehérvérsejtek szolgálnak arra, hogy megvédjenek minket a betegségektől és fertőzésektől. A gyakoribb mellékhatásokhoz tartozik még a koleszterinszint- és a vércukorszint emelkedése, így cukorbetegség is kialakulhat. Továbbá fokozza még az étvágyat, szívinfarktust, érelmeszesedést, hasnyálmirigy gyulladást okozhat. 

Olanzapin gyógyszer doboza

Gyakori mellékhatás még a székrekedés és szájszárazság, kiütés, láz, gyengeség, nőknél és férfiaknál egyaránt libidó csökkenés és ízületi fájdalom. A gyakori mellékhatások közé tartozik még, hogy a laboreredmények nem lesznek igazán fényesek.

Illetve kómát és halált is okozhat, de ezek már nem annyira gyakoribb mellékhatások, viszont nem a ritkábbak közé tartoznak.

Az Olanzapin ritkább mellékhatása lehet a fokozott vérzés kialakulása bármilyen sérülés után.

A Haloperidol gyógyszernél a leggyakoribb mellékhatás az izomgörcsök és akaratlan mozgások például feszült nyakizom és nyelvöltögetés. Ez elég ijesztő lehet a kívülállók számára.

Haloperidol és Olanzapin közös mellékhatások

Haloperidol és Olanzapin is okoz testsúlynövekedést, szedációt, cukorbetegséget, koleszterin problémákat, anyagcsere problémákat, nyugtalanságot, izomgörcsöt, szédülést, alacsony vérnyomást, szexuális problémákat, szájszárazságot, székrekedést, emésztési problémákat és kognitív zavarokat.

Olanzapin és Haloperidol Skizofréniára

Az Olanzapin és Haloperidol is segít Skizofrénia esetén. Azonban a tüneteket teljesen nem tudja megszüntetni. Egy Skizofrén beteg gyakran még a gyógyszerek mellett is rendszeresen kórházba kerül sajnos.

Ilyenkor felvetődik a kérdés, hogy ha nem segít 100%-ban a gyógyszer, akkor miért kell szedni ilyen borzalmas mellékhatások mellett?

Vannak olyan betegek, akik gyógyszerek nélkül képtelenek lennének funkcionálni.

Kombináció

Előfordul, hogy az Olanzapin és Haloperidol kombinációját használják az orvosok. Erre azért van szükség, mert egy-egy gyógyszer lehet, hogy nem hat önmagában, de ha többféle receptort célzunk meg, akkor már lehet jobban el tudjuk érni a kívánt hatást.

Véleményem szerint bármilyen pszichiátriai megbetegedés megelőzhető, ha még időben pszichológushoz fordulunk a problémákkal és nem csak a szőnyeg alá söpörjük azokat.