Hasnyálmirigy gyulladás

A hasnyálmirigy gyulladás gyakran valamilyen epe probléma miatt alakulhat ki, de önmagában is lehet hasnyálmirigy gyulladásunk. Túlzott alkohol fogyasztása vagy epekövek okozhatják leggyakrabban a hasnyálmirigy gyulladást. Endokrin szervek közé tartozik, ezért hormont termel.

Hasnyálmirigy gyulladás tünetei

A hasnyálmirigy gyulladás tünetei közé tartozik a hányinger, hányás, hasi fájdalom, sárgaság, hőemelkedés, láz. A hányás azért jelentkezik, mert a szervezet nem tudja a fehérjét, zsír és cukrot megemészteni a hasnyálmirigy gyulladás miatt. Ennek következtében székletünk is árulkodni fog, hogy baj van. Ha a hasnyálmirigy nem működik megfelelően, csökken az inzulin termelés és így cukorbetegség is kialakulhat. A betegség korai szakaszában csak evés után jelentkeznek a tünetek, de később állandósul az állapot. A betegség kórházi kezelést igényel.

A hasnyálmirigy gyulladás egyik fő tünete a hányás

Hasnyálmirigy gyulladás okai

Epekő gyakran lehet oka a hasnyálmirigy gyulladásnak, amikor az epe és  a hasnyálmirigy között elzárja az utat egy epekő. Ez esetben epekő műtétre kerül sor.

A nehéz ételek is okozhatnak hasnyálmirigy gyulladást, ide tartoznak a túl fűszeres, zsíros, olajos nehéz ételek. Italok közül az alkohol okozza a hasnyálmirigy gyulladást. Alkoholistáknál gyakori lehet ez a betegség. A nehéz ételek vagy az alkohol gyakran a kiváltó okai a hasnyálmirigy gyulladásnak. Ezért szilveszter és karácsony egy olyan időszak, amikor gyakran kerülnek miatta az emberek a kórházba. A magas kálciumszint is lehet okozója, amit leggyakrabb a túlmüködő mellékpajzsmirigy okoz, de ha sok D vitamint szedünk hosszú ideje az is okozhatja. Egyéb hasi műtétek is kiválthatják a gyulladást.

Veszélye, hogy daganat alakulhat ki.

Hasnyálmirigy gyulladás gyakori oka az alkohol.

Gyulladás kezelése

A fájdalom kezelése kórházi keretek között zajlik, ahol infúziós kezelést kap a beteg. Fájdalomcsillapító adása elengedhetetlen a beteg számára. A tápanyagpótlás ilyenkor fontos, ezért a betegek szondán keresztül kapják meg az ételt. így a hasnyálmirigy nincs használatban, és könnyebb a gyógyulási folyamat. Ha a gyulladás hátterében epekő okozta elzáródás van, akkor szükséges endoszkópos úton eltávolítani az epekövet.

Epekő tüneteiről itt olvashatsz: https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/epeko